Čokoladni sconsi sa lešnicima / Double Chocolate Scones With Hazelnuts


"...Postalo je luksuz biti normalan i raditi pošteno, ne muljati nego stvarati. Nije više luksuz lumpovati, kupovati skupa odela, provoditi se...
 Danas je luksuz biti čovek!..."




Sconsi, jako ukusni i praktični za doručak, užinu... savršeno idu uz šolju kafe ili čaja... Ako volite aromu kafe u kolačima možete dodati jednu kašičicu instant kafe u testo i dodati im i tu finu aromu mada spelt brašno, čokolada i lešnik već daju dovoljno finih ukusa :)



Potrebno je:

za keks:
250 g integralnog spelt brašna
30 g kakaoa praha
100 g smeđeg šećera
1 kesica praška za pecivo
1 kesica burbon vanilinog šećera
prstohvat himalajske soli
100 g putera
1 jaje
150 ml slatke pavlake
100 g čokolade za kuvanje
100 g pečenih lešnika

za preliv:
100 g slatke pavlake
100 g čokolade za kuvanje


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam spelt brašno, kakao, šećer, vanilin šećer, so i prašak za pecivo, sve dobro promešala pa dodala kockice putera i rukama ih "utisnula" u mešavinu... Dodala sam zatim i čokoladu seckanu na male kockice i seckani lešnik a na kraju i mešavinu jaja i pavlake.


Umesila sam testo, istresla na radnu površinu i rukama rastanjila u krug debljine oko 2 cm, isekla na 12 delova i stavila u pleh na papir za pečenje. Pekla sam u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta. A zatim ih izvadila na rešetku da se malo prohlade.


Malo prohlađene keksiće servirala sam sa čokoladnim kremom koji sam napravila tako što sam u sitno seckanu čokoladu sipala pavlaku zagrejanu skoro do vrenja, ostavila da stoji oko minut a onda mešala dok se nije stvorio fin krem.

1 comments:

Anonymous said...

Prelepo, stvarno prelepo! Volimo skonse, pa cemo ovo sigurno da isprobamo!

Post a Comment