Biftek na pasti u pesto sosu


"Život je poput priče, nije važno koliko je dug, već koliko je dobar. 
Ono što je prošlo, više ne postoji, ono što će biti, još nije došlo. 
Postoji samo jedna tačka u kojoj se sastaju i prošlo i buduće. 
U toj tački je celi tvoj život. Iskoristi je."

(G.G.Marquez)


Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 deblje šnicle bifteka
250 g sitnije paste
200 g kukuruza
par listova pancete


za sos tipa pesto:
1 veza svežeg bosiljka 
1 veza svežeg peršun lista
50 g badema
40 g parmezana
sok pola limuna
so, biber
oko 50 ml maslinovog ulja


Način pripreme:
Priprema sosa tipa pesto: U električnu seckalicu stavila sam sve sastojke za sos i dobro ih smiksala. Količinu ulja prilagodite gustini koju želite da postignete.
Priprema salate: Pastu sam kuvala prema uputstvu sa pakovanja a 5 minuta pred kraj dodala i kukuruz. Sve sam dobro procedila, dodala polovinu pripremljenog pesta, malo pržene slaninice i dobro promešala.


Priprema bifteka: Meso sam par dana držala u marinadi samo od maslinovog ulja a onda ga oko 30 minuta pre pečenja izvadila iz frižidera, da poprimi sobnu temperaturu.
Liveni tiganj sam jako zagrejala a onda dodala malo maslinovog ulja, stavila meso, dodala malo putera i belog luka i pekla 2 minuta sa jedne strane (ne mrdajući) a onda okrenula i pekla 2 minuta i sa druge strane. Izvadila sam meso na tanjir, posolila i prekrila alu folijom na 5 minuta a onda isekla na listiće i stavila preko pripremljene salate, još malo prelila sosom i servirala.


Savet: Ja sam za pesto koristila bosiljak sačuvan u maslinovom ulju (opis u ovom postu) i mogu vam reći da je fantastičan i čini mi se da je miris i ukus bosiljka još intenzivniji nego kada se koristi svež jer je maslinovo ulje bilo jako aromatično. Naime nisam dodavala više ulja i soli već sam u električnu seckalicu istresla celu teglicu, dodala bademe, peršun list, parmezan, limunov sok i sve dobro smiksala. Probajte zaista je super. A i taj način čuvanja svežeg bosiljka mi je super. Teglicu možete držati i u frizu...

1 comments:

Anonymous said...

Bas dobra ideja za bosiljak, mora da se isproba! Dobro izglea ovaj biftek, iako nisam neki ljubitelj mesa.

Post a Comment