Čorba od crvenog sočiva i korenastog povrća


Jako okrepljujuća i zasitna obrok čorbica... I sad kada se na pijacama pojavio sremuš pesto možete napraviti i sa njim a i malo iseckanog sremuša staviti u samu čorbicu par minuta pred kraj kuvanja jer ipak sezona sremuša je kratka i treba je maksimalno iskoristiti...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

malo maslinovog ulja
oko 70 g pancete (opciono)
1 veća glavica crvenog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
1 koren parkanata
200 g korena celera
pola manjeg batata (slatkog krompira)
2 krompira srednje veličine
200 ml crvenog sočiva
1 kašika koncentrovanog paradajza
1 kašičica dimljene, ljute, mlevene paprike
1 ravna kašičica mlevenog korijandera
1 ravna kašičica mlevenog kumina
himalajska so, biber
1-1,5 l vode
1 veza svežeg peršun lista
malo svežih listova celera
1 čen belog luka


za serviranje:
1 baget ili hleb po želji
oko 150-200 g mozzarelle



Način pripreme:
U šerpu sam stavila malo maslinovog ulja i slaninicu seckanu na kockice pa kada je krenula da rumeni dodala i sitno seckan crveni luk, beli luk, šargarepu, i celer. Kada se povrće blago krenulo da rumeni dodala sam sitno seckan krompir i batat, sve kratko prodinstala a onda dodala koncentrovani paradajz, sve začine i posle nekih 30-ak sekundi nalila vodom da povrće ogrezne, (dodala i koren peršuna presečen na pola) poklopila i kuvala na laganoj vatri 5-6 minuta. Posle tog vremena dodala sam crveno sočivo i nastavila sa kuvanjem oko 15-20 minuta tj. dok svo povrće i sočivo nisu omekšali.



Izvadila sam koren peršuna, dve velike kutlače čorbe preručila u blender, dodala čen belog luka i dobro smiksala pa vratila u čorbicu, sve dobro promešala, kuvala još 2-3 minuta i pred sam kraj dodala sitno seckan peršun list (sa dodatkom malo celerovog lista).
Uz čorbicu, ako vam je glavni obrok, možete naprativi i ove bruskete tj. hleb isecite na kriške, zapecite ga u rerni na 180 stepeni oko 10 minuta a onda dodajte i listiće mozzarelle te kada se sir rastopi od gore stavite malo sosa ala pesto i poslužite sa čorbicom.
Savet: Ako vam treba posna varijanta čorbice samo izostavite slaninicu i bruskete.


5 comments:

Anonymous said...

Super je čorbica kao i ovaj hleb uz nju. Sočivo svih boja koristim i ja naročito u indijskoj kuhinji.

Laka kuharica said...

Obožavam ovakve juhe, a kako imam crvenu leću s kojom nikako da nešto napravim, dala si mi odličnu ideju.

Anonymous said...

Obozavam socivo ili lecu, imam je kod kuce, probacemo ovo ovih dana... A sremus mi je tiha patnja. Nema ga ovde ni za lek. Bas bih volel da ga probam.

Anonymous said...

I isprobali danas! Odlicna corba i bas zasitna. Pravila sam je bez pancete, a posto sam zaboravila da kupim batat, dodala sam komad repe koji se odlicno uklopio. Hvala na predivnom receptu!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Super, drago mi je da vam se svidela ;)

Post a Comment