Ideja dečije užine - Sendvič sa grilovanom piletinom i povrćem i granola sa gustim jogurtom i voćem


Evo i sledećeg predloga... Grilovano povrće uvek ima ekstra finu aromu a piletina marinirana u jogurtu bude ekstra sočna, doduše možete je marinirati i u kokosovom mleku kao ovde i pretvoriti u sendvič... Kada je "slatkiš" u pitanju umesto ovoga možete pripremiti i puding od chia semenki ili ovaj čokoladni mus...
Knjižicu ideja za užinu školarca, nastalu u saradnji sa IDEA-om, možete preuzeti na ovom linku ...


Sendvič sa grilovanom piletinom i povrćem i granola sa gustim jogurtom i voćem 

Potrebno za sendvič od piletine i grilovanog povrća: 

1 tikvica 
1 paprika 

za marinadu: 
200 ml jogurta 
1 manji čen belog luka (rendan) 
1/2 kašičice kurkume 
1/2 kašičice origana 
1/2 kašičice himalajske soli 
2 kašike maslinovog ulja 
malo bibera 

 i još: 


Način pripreme:
Meso sam isekla na tanje šnicle i stavita u marinadu. Marinadu sam napravila tako što sam pomešala sve sastoje za marinadu, (nekih 50-60 ml odvojila sam za kasnije tj. preliv pri pravljenju sendviča). Meso sam u marinadi držala u frižideru minimum 2 sata a najbolje preko noći. (belo meso marinirano u jogurtu bude mnogo sočnije nego inače pa i kada se ohladi). 
Na gril tiganju ispekla sam tikvice seckane na kolutove i papriku seckanu na prutiće pa ih posle prelila mešavinom maslinovog ulja, belog luka i sitno seckanog peršun lista. Tako pripremljeno grilovano povrće dobro rashlađeno možete koristiti kao salatu za ručak-večeru s tim da deo odvojite za sendvič. 



Meso sam isto ispekla na grilu po par minuta sa svake strane (pazite da ga ne prepečete jer može biti suvo) i "višak" odvojila za sendvič. 
Slaganje: Kajzericu sam presekla na pola, sa obe strane stavila mešanu salatu, malo odvojene marinade od jogurta, parče mesa, par kolutova tikvica i malo paprike, sve opet zalila prelivom i preklopila, umotala u papir i spakovala u kutiju za užinu. 


Potrebno za granolu sa gustim jogurtom: 

3-4 kašike gustog jogurta 
kašičica meda 
malo bobičastog voća 


Način pripreme: 
Granolu u principu pravite kao i energetske pločice iz ove ideje za užinu s tim da prepolovite količinu vlažnih sastojaka i tokom pečenja često mešate da se sve ravnomerno ispeče, posle sačekate da se ohladi i odložite u teglu do korišćenja (ili po ovom receptu).
Gusti jogurt napravila sam tako što sam u cediljku stavila gazu, sipala jogurt i ostavila preko noći u frižideru da se ocedi (cediljku sam naravno stavila u malo veću posudu gde će otići višak tečnosti). Ono što se dobije je onda gusti jogurt koji dalje možete koristiti za slatke i slane recepte. 



U ovom slučaju u 3-4 kašike tako napravljenog gustog jogurta stavila sam kašičicu meda i dobro promešala a onda u posudicu ređala sloj granole, sloj gustog jogurta, malo bobičastog voća i tako dok je imalo mesta. 
Uz sve to možete spakovati i flašicu soka koji ste napravili tako što ste pomešali sok jedne narandže, malo meda i oko 250 ml vode.

2 comments:

Petra Kranjica said...

Odlična ideja!

Laka kuharica said...

Za svaku je pohvalu promocija, i to ovako divna, ideje da je domaće bolje. I moji su jeli domaće, pa danas kao odrasli ljudi zaista ne vole ni čips, ni kole, ni većinu onoga što nudi brza prehrana. Mame možda nisu ni svjesne koliko će (zdravlja) dobra činiti svojoj djeci s malo više truda oko onoga što im kuhaju i pripremaju.

Post a Comment