Ideja dečije užine - Pitice sa pečurkama, energetske kuglice i voćka (seckana jabuka)


I kao što smo započeli prošlog petka idemo dalje sa idejama dečije užine. Ovog puta pitice sa pečurkama gde fil u stvari može da bude i od mesa, sira, kupusa, neka pizza fazon ili već prema ukusa a energetske kuglice mogu biti napravljene i sa suvim smokvama umesto urmi ili nešto ovog tipa uz dodatak više raznih semenki i koštunjavih plodova, ili nešto ovako...
Knjižicu ideja za užinu školarca, nastalu u saradnji sa IDEA-om, možete preuzeti na ovom linku...



Pitice sa pečurkama, energetske kuglice i voćka (seckana jabuka) 

Potrebno za pitice sa pečurkama: 

za testo: 
200 g mekog, belog, brašna 
100 g finog kukuruznog brašna 
70 ml maslinovog ulja 
oko 70 ml ledene vode 
1 ravna kašičica himalajske soli 


za fil: 
malo maslinovog ulja 
manja glavica crvenog luka 
1 čen belog luka 
2-3 lista pancete 
400 g šampinjona 
malo suvog origana 
himalajska so, biber 
30 g parmezana 

i još: 
1 žumance za premazivanje 


Način pripreme: 
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam sve suve sastojke, dobro ih promešala pa dodala maslinovo ulje i vodu (koliko treba da se zamesi tvrđe testo). Zamesila sam testo, prekrila providnom folijom i ostavila oko pola sata da "odmori". 
Priprema fila: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan crvenu luk i pancetu pa kad je luk porumeneo dodala sam beli luk i sitno seckane šampinjone. Nastavila sam sa dinstanjem 10-ak minuta, začinila origanom, solju, biberom i ostavila da se prohladi pa dodala i parmezan. 


Pravljenje pitica: Testo sam rastanjila na debljinu oko 3 mm, vadila krugove prečnika 10-15 cm, na sredinu svakog stavila kašičicu fila, preklopila kao školjkice, ivice stisnula viljuškom i ređala u pleh na papir za pečenje. Pitice sam premazala žumancetom i pekla 20-ak minuta (dok blago nisu porumenele) na 220 stepeni. 
Ostavila sam ih da se ohlade a zatim spakovala u kutiju za užinu 7-8 zajedno sa teglicom paradajz sosa u koji se mogu umakati. 


Potrebno za energetske kuglice: 

200 g svežih urmi 
50 g sirovih lešnika 
1 kašičica kakao praha 
eventualno malo meda 


Način pripreme: 
U električnu seckalicu stavila sam sve sastojke i pulsno miksala dok se nije sjedinilo, formirarala kuglice (ako treba dodajte mrvu vode ili još malo orašastih plodova) i držala u frižideru do trenutka pakovanja. 
Savet: Ako ne možete naći sveže urme možete koristiti i suve ali ih prethodno prelite vrelom vodom, ostavite 15 minuta a onda procediti i koristite. 
Uz sve ovo možete spakovati i jednu jabuku iseckanu na kriškice s tim da je prvo tako isečenu stavite u činiju sa ledenom vodom u koju ste dodali sok pola limuna i držite 15 minuta a onda obrišete i spakujete. (na taj način neće potamneti).

7 comments:

Laka kuharica said...

Savršeno! Imaš li podatak što djeca najviše nose u školu i je li moguće da mame pripreme ovako nešto? Kako na to gledaju druga djeca (možda se izruguju i slično)? Znam da većina jako loše užina (brza hrana, slano, masno, slatko) i da se često rugaju onima čije mame vode brigu što im djeca jedu.

Ivana said...

@Laka kiharica...Ja sam majka troje dece i moja deca nisu do sada dozivela da se neko podsmeva ili slicno, ni ne primete mnogi sta su poneli,peti i sesti su razred. Sin ni ne voli da kupuje uzinu vec i sam insistira da mu spremam, novac ni ne nosi u skolu, retko kada, a cerka po nekad trazi novac da nesto kupi. A sve i da se neko podsmeva ili ne znam vec sta, oni znaju svoj put i zasto mi radimo nesto sto drugi ne rade i tu nema problema, svakako bi i tada nosili dobru, kvalitetnu i zdraviju hranu. Niti bih ja odustala od toga niti bih njima dopustila da klonu zbog tudjih neosnovanihh komentara. Ali, ima nas raznih...

Anonymous said...

Ne znam sta je od ovog lepse. Probacu sigurno u blizoj buducnosti. Malo sam se zbunila gornjim komentarom Lake kuharice. Deca se rugaju onima koji nose domacu hranu? Kakav je to izvrnuti sistem vrednosti? Nije valjda da se to desava?

Anonymous said...

Odlična ideja. Nikad ih nema dovoljno za dečije ručkove!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Na žalost Laka kuharica je u pravu i gde god si na neki način u manjini (a ovde to jeste manjina) osuđen si nekoj vrsti nerazumevanja... E sad deca treba dovoljno da imaju svest i da budu svoji, da se ne udodvoravaju masi već da prate sebe... po svim pitanjima tako da...

Anonymous said...

Predobro sve ovo izgleda, a i sam koncept popularizacije "domaće" užine je za respekt. Mi ćemo do te faze sačekati još neki 6-7 godina ali ću zato ja početi da nosim zdrave obroke na posao:) pitanje je gde si kupila ovu kutiju za pakovanje hrane. Čini mi se jako praktična

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: :), da ovo ne mora biti samo ideja za decu, može biti i "užina" za "velike".
Što se kutije tiče kupila sam je u Coin Casa radnji u TC Delta City.

Post a Comment