Kremasta palenta sa pečenim povrćem


Ne znam da li umišljam ili šta ali hrana spremljena u livenom posuđu je zaista posebna... Povrće koje sam pripremila u ovom tiganju imalo je dozu tog nekog roštiljskog ukusa i puštalo je mnogo manje tečnosti tokom prženja (nego obično). 
Ako nemate ovaj tip tiganja onda predlažem da povrće stavite u pleh na papir za pečenje, da ga začinite i ispečete u rerni sa opcijom grila i čestim mešanjem...
A palenta se ovde super fino uklopila sa malo sira koji se rasteže i po kojim zrnom kukuruza na koje se naleti...


Potrebno je:
(za 2-3 osobe)

za palentu:
200 ml kukuruzne palente
1 l vode
30 g putera
150 g rendane gaude
200 g kuvanog kukuruza
malo himalajske soli

za pečeno povrće:
1 veća glavica crvenog luka
1 manji plavi patlidžan
1 veća tikvica
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
malo himalajse so. bibera
par grančica timijana
šaka pistaća


Način pripreme:
Priprema povrća: Liveni tiganj sam dobro zagrejala, dodala malo maslinovog ulja a onda i crveni luk seckan na rebarca. Posolila sam luk i često mešajući pržila par minuta a onda dodala na kockice seckan patlidžan i tikvice. Nastavila sam sve zajedno da pržim (posolila, pobiberila, dodala malo timijana i listića belog luka) dok povrće nije tu i tako porumenelo.


Priprema palente: U šerpu sam sipala vodu i malo soli pa kad je voda provrila dodala palentu i stalno mešala (žicom za mešanje) dok nije krenula da se zgušnjava. Pred kraj kuvanja dodala sam malo putera i nastavila sa mešanjem a onda sklonila sa vatre, dodala rendan sir, kuvani kukuruz i sve samo kratko promešala i ostavila, poklopljeno, 5 minuta a onda servirala.
Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam pripremljenu palentu, od gore povrće, prelila sve sa malo maslinovog ulja, posula sa malo listića timijana i seckanih pistaća.

2 comments:

Laka kuharica said...

Za mene je ovo odlična kombinacija, ali samo za mene. Pa ću onda vjerojatno ovo spremiti kao prilog. U svakom slučaju, odlična ideja.

Anonymous said...

Sigurno cu da isprobam! Slazem se za ukus hrane iz tucanog posudja. Ili je stvarno u pitanju autosugestija :-)

Post a Comment