Pitice sa mesom / Beef Empanadas


Da li ste poslali svoj recept na Staropramen „Izazov za kulinarske blogere“? Imate još vremena, ali ja samo pitam ;)... Ako ne znate o čemu se radi možete pročitati u mom predhodnom postu vezanom za Staropramen ili direktno kod njih na njihovoj FB strani. Nadam se da se vidimo u finalu, srećno! 
A ja vam danas nudim recept za ove fine pitice koje su jako zgodne za piknik u prirodi... i ne budite lenji i napravite neki ovakav sosić jer se super slaže uz pitice.

Potrebno je:
(za 2 pleha)

za testo:
400 g brašna + još oko 100 g
1 ravna kašičica soli
100 g otopljenog putera

za punjenje:
1 glavica crvenog luka
malo maslinovog ulja
400 g mlevene govedine
malo soli, bibera
1 kašičica suvog belog luka
1 kašičica sušenog vlašca
1 kašičica italijanske mešavine začina
1 kašičica ljute, mlevene, paprike

za premazivanje:
1 žumance


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno i so, promešala pa dodala otopljen puter i pivo. Viljuškom sam sve zajedno mešala dok se nije sjedinilo a onda krenula da mesim testo dodavajući po malo brašna, da testo ne bude ni suviše mekano ni suviše tvrdo. Prekrila sam ga providnom folijom i ostavila oko 30 minuta da odmori a onda tanjila na debljinu oko 3 mm, okruglom modlom sekla na krugove prečnika 8 cm, na sredinu svakog kruga stavila po kašičicu pripremljenog fila, preklapala, ivice pritiskala viljuškom i ređala u pleh na papir za pečenje.


Pitice sam zatim premazala žumancetom, posula sa malo krupne soli i pekla (u rerni predhodno zagrejanoj) na 200 stepeni oko 30-ak minuta tj. dok fino nisu porumenele. Izvadila sam ih na rešetku da se malo prohlade a zatim servirala. Ili ih spakujte i pravac priroda...


Fil sam napravila tako što sam na malo maslinovog ulja prodinstala sitno seckan luk, pojačala vatru, dodala meso i stalno mešajući pržila par minuta tj. dok nije isparila tečnost koja se stvorila. U međuvremenu sam dodala i sve začine. Sklonila sam fil sa vatre, sačekala da se malo prohladi a zatim punila pitice.
Pitice sam poslužila sa domaćim paradajz sosom, ovog puta ljutim i uz dodatak džema od kajsije... recimo kao ovaj slatko ljuti sos ovde.

3 comments:

Petra Kranjica said...

Krasno izgleda. Super mi je ova mala gajbica.

Anonymous said...

Ah, kakve predivne fotografije! Nekad se i ja zanesem svojom zeljom da pocnem blog, jer ima rupa na blogerskom nebu - nema niko iz niskih zemalja ko pise na srpskom, a ziveo je u sijaset zemalja... Ali kad svratim na blogove kulinarskih blogera gurua kao ti i jos vas par, shvatim da osim dobre volje i poznavanja raznih kuhinja nemam bas puno - niti znam da fotografisem, niti mogu da obradjuem fotografije, niti imam vremena. Plus ne zivim u Srbiji da mogu da ucestvujem na ovom super takmicenju.

Laka kuharica said...

Divota! da mi je tu pomalo od svega, nitko sretniji!

Post a Comment