Krupajsko vrelo - Grilovana pastrmka sa sosom od vlašca


Da, hiljadu puta bih mogla ponoviti da se u našoj okolini (svakoj okolini) kriju mnoga, prelepa, mesta... Jedno od takvih je i Krupajsko vrelo. Trebate baš znati za njega da bi vas put tuda naveo... I kada ste tik uz njega ne znate kuda treba ići i kako stići jer se ide pored restorana gotovo neobeleženom stazicom ivicom pastrmskog ribnjaka...



Ali zato kada stignete, kada se nađete u tom prelepom okruženju samo očekujete da vam se neka vila ukaže... Mesto je zaista potpuno čarobno i prelepo. Voda koja huči i ne dozvoljava vam da čujete bilo šta drugo, odraz prirode u kristalno bistroj vodi... Ma potpuno savršenstvo.



A kako stići do ovog čarobnog mesta? Ako idete iz Beograda onda auto-putem do isključenja za Požarevac pa preko Petrovca na Mlavi putem preko Sige i Milanovca i tu ste. Detaljan put možete videti ovde.


A recept vezan za ovo mesto, šta drugo nego pastrmka... Ovog puta grilovana, prelivena finim sosom...

Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 sveže pastrmke
2 limuna
200 g bebi spanaća

za premazivanje i krompir:
100 ml maslinovog ulja
1 čen belog luka
2 kašike sitno seckanog vlašca
himalajska so



za prilog:
1 kg mladog krompira
2 glavice crvenog luka

za sos od vlašca:
200 ml gustog jogurta
1 čen belog luka
2 kašike sitno seckanog vlašca
2 kašike maslinovog ulja
himalajska so


Način pripreme:
Pastrmke sam dobro očistila, oprala i prosušila.
Krompir sam isekla na četvrtine, kuvala 15-ak minuta (dok nije omekšao) u dosta slane vode a onda stavila u pleh, dodala crveni luk seckan na rebarca i polovinu pripremljenog, začinjenog, maslinovog ulja. Sve sam dobro promešala i stavila u rernu da se peče na 220 stepeni na 40 minuta tj. dok krompir nije porumeneo.



Pred kraj pripreme krompira posolila sam pastrmke, prelila ih pripremljenim prelivom od maslinovog ulja i začinshih trava i grilovala na taginju po par minuta sa svake strane. Paralelno sam pekla i limun sečen na pola.


Sos od vlašca sam napravila tako što sam sitno iseckala vlašac, dodala rendan beli luk, gusti jogurt, himalajsku so i maslinovo ulje pa sve dobro promešala.
Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam po činijicu sosa od vlašca, na bebi spanać sam stavila grilovanu pastrmku, obilato prelila sosom od vlašca, sa strane stavila i pripremljen krompir i grilovan limun.

8 comments:

Anonymous said...

Ne znam sta je lepse - fotografije fantasticne prirode ili fotografije moje omiljene ribe (uz tunu, naravno). Stvarno pogledi koji pune dusu. Mnogi bi trebalo da se ugledaju na vas, otkrivate deci prirodu na najlepsi moguci nacin. A nama koji citamo (ili smo daleko) pokazujete kakvih prelepih mesta u Srbiji ima. Kad vec ne mogu na Krupajsko vrelo, mogu da probam postrmku i sa ovim sosom od vlasca.

Vesna Nesic said...

Stvarno mesto da se napune baterije!
Pastrmka je riba čiste vode i za mene pravi izbor ribe naročito kad se spremi na ovako dobar način!

Anonymous said...

Pastrmka sa ovog izvora je garantovano preukusna. A sve to đačinjeno ovom fantastično lepom okolinom .što bi englezi rekli: Who could wish for anything more!

Frana Omelić said...

Ove slike me raspametile...predivno si to složila , ao pastrmkama nemam riječi...Zaista predivno!

Unknown said...

Čarobno moje Homolje. Možete neki naredni put da posetite i Vrelo Mlave u Žagubici,još jedno od prirodnih lepota naše opštine. Srdačan pozdrav.

Laka kuharica said...

Pastrmke volim, a ovo je super ideja da ih se malo "dotjera" s odličnim umakom i prilogom.

Anonymous said...

Dobar dan
Fantastičan opis mog rodnog kraja u kome već dugo nisam bila. To će sigurno bito ovog leta,zahvaljujući ovako lepom opisu i fantastičnom receptu, koji dozivaju nostalgiju.

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam devojke :) <3

Mima Zg: Svakako moramo svratiti i do Vrela Mlave neki sledeći put ;)

Post a Comment