Rolat torta od lešnika / Lešnik reforma



"Život je jednostavna stvar. Činiš neke stvari i u većini ne uspeš. Neke uspevaju, te radiš više onoga što uspeva. Ukoliko baš dobro uspe, ostali te kopiraju. Tada ti počinješ raditi nešto drugo. Trik je u činjenju drugačijih stvari." Leonardo Da Vinči



U suštini ovo je recept za reformu od lešnika s tim da su kore malo drugačije "složene", da tu je, naravno, Majina glazura a i malo dodatne dekoracije... Ako želite koru možete peći i u dva dela (ali onda i mutite dva puta po pola sastojaka) pa će onda biti tanje i biće ih više i fil onda naravno treba proporcionalno raspodeliti i onda ćete imati više slojeva u preseku ali ovako je dosta brže a jednako efektno ;)


Potrebno je:

za kore:
10 belanaca
250 g šećera
250 g mlevenih, pečenih, lešnika

za fil:
10 žumanaca
150 g šećera
100 g čokolade za kuvanje
200 g putera



za glazuru:
10 ml mleka
1 kašika šećera
50 g putera
1 jaje
100 g čokolade za kuvanje

za grilijaš od lešnika:
100 g šećera
100 g pečenih lešnika



Način pripreme:
U činiji za mućenje umutila sam belanca, kada se stvorio čvrst sneg dodala šećer a nešto kasnije ručno umešala i lešnike. Smesu sam izlila u pleh (od rerne) obložen papirom za pečenje, dobro poravnala i pekla oko 20 minuta tj. dok kora nije blago porumenela. Izvadila sam koru iz pleha, presekla je na tri dela (po dužini) sa sve papirom i ostavila da se ohladi.



Dok se pekla kora skuvala sam fil: U šerpu za kuvanje na pari stavila sam šećer i žumanca pa stalno mešajući kuvala na umerenoj vatri dok se žumanca vidno nisu zgusnula tj. kada mešam krenuo da se pojavljuje trag na dnu šerpe. Dodala sam zatim i čokoladu pa kada se sve rastopilo fil sam presula u hladnu činiju i ostavila da se smlači a onda stavila  na par sati u frižider a iz istog izvadila puter da poprimi sobnu temperaturu.
Pred filovanje torte mikserom sam umutila zasebno puter, zasebno kuvani fil a onda u fil dodala puter i još kratko sve zajedo mutila.



Fil sam podelila na 4 dela i tri kore premazala filom a onda krenula da rolam (skidajući papir za pečenje) kraćom stranom. Kada sam "umotala" sve tri kore prebacila sam tortu na tanjir za serviranje, premazala je ostatkom fila, umotala u foliju i stavila preko noći u frižider.



Sledećeg dana sam prelila tortu glazurom koju sam napravila na sledeći način: U šerpicu sam stavila mleko, šećer i puter pa kada se sve fino spojilo i provrilo stalno mešajući dodala jaje koje sam prethodno blago ulupala a onda i čokoladu koju sam predhodno sitno iseckala. Kada se sve fino otopilo i sjedinilo prelila sam preko torte i ivica. Tortu sam stavila u frižider da se glazura stegne a onda na kraju ukrasila sa malo grilijaša od lešnika i par karamelizovanih lešnika.


14 comments:

Tanja Leković said...

Odlično, ali odlično slaganje! Super ideja!

Marija said...

Ja sam se zaljubila u prvu fotografiju! Deluje mljac sve od pocetka, pa do kraja. Pozdrav od mene :)

Laka kuharica said...

E, ovo je ono što ja zovem prava torta! A k tome je posebna. Moram je zabilježiti jer je prava stvar za neku veliku i važnu feštu. Divota!

Petra Kranjica said...

Vau senzacionalno izgleda! Najbolji mi je onaj savinuti vršak karamela.

Ana @ Prstohvat soli said...

Olja, koliki je otprilike precnik torte? Kako ih rolas - smotas prvu u "rolat", pa onda sledecu obmotavas oko prve...?

JA U KUHINJI... said...

Hvala devojke :)

Ana prečnik je oko 17-18 cm a visina 10 cm. Rolam tako što tamo gde se jedna kora završila krenem da motam drugu, pa tako posle i treću... Malo je pipavo s ovom vrstom kore ali nije nemoguće ;)

Unknown said...

Prelepo Vam izgleda torta i spolja i u preseku. Odlicne fotografije kao i uvek. Takodje bih da pohvalim dekoraciju. Ako biste samo mogli da pojasnite slaganje tj. "rolanje" kora. Pretpostavljam da je prethodni Anin komentar tacan...? Bilo bi super ukoliko imate fotografije kako ste je slagali da postavite na fb stranicu. Puno pozdava.

Unknown said...

Vidim da ste u medjuvremenu vec odgovorili kako se slazu kore. Hvala i u moje ime.

Ana @ Prstohvat soli said...

Hvalaaa! Ide na isprobavanje uskoro ;)

Vesna Nesic said...

Interesantna i prava!

Nale Coolinarija said...

Oduzima dah! Prelepo si sve ukomponovala! Baš bogata i elegantna tortica.

Anonymous said...

Ostala sam bez reci! Predivno!

Dilajla said...

Elegantna i uvijek jako fina reformica

prekratakdan said...

Divna, a dekoracija, ko iz časopisa...:)

Post a Comment