Hleb koji se ne mesi / No knead bread i Manastir Manasija


A ako svraćate do Krupajskog vrela svakako svratite i do manastira Manasija (koji je  36 km udaljen odatle). Mesto nas je potpuno oduševilo, te zidine kao zamak... samo smo čekali da se neki Zmaj pojavi... Mnogo lepo mesto. A komentari dece da nisu imali pojma da se tako nešto, prelepo, nalazi kod nas ide u prilog tome da zaista vredi svratiti :)



Recept za danas je hleb koji se ne mesi, jedno vreme su ga mnogi pravili i pojavljivao se na svakom koraku (na netu) a sada nekako kao da je "zaboravljen". Pa evo da se podsetimo...
Caka kod ovog hleba je minimalna količina kvasca i duga fermentacija na sobnoj temperaturi, i pečenje u keramičkom ili tučanom ili... loncu koji ima poklopac na najjačoj temperaturi koju možete da postignete u svojoj rerni. A rezultat je savršeni komad hleba. Brašna možete kombinovati po svom ukusu i želji i naravno da će najmekši i sa najviše rupica biti ako koristite samo belo brašno ali i razne kombinacije daju fine rezultate.



Potrebno je:
(za jedan hleb)

100 g integralnog pšeničnog brašna
50 g ražanog brašna
50 g integralnog spelt brašna
200 g mekog, belog, brašna
1/4 kašičice suvog kvasca
1 1/2 ravna kašičica himalajske soli
300 ml vode



Način pripreme:
Uveče sam u činiju stavila sve suve sastojke, dobro ih promešala pa dodala vodu i mešala tek dok se sve nije sjedinilo. Prekrila sam posudu providnom folijom i krpom pa ostavila na sobnoj temperaturi oko 12 sati tj. preko noći.
Sledećeg jutra testo sam istresla na obilato brašnjavu radnu ploču, lagano preklopila testo kao pismo i stavila u drugu veću činiju za mešanje, na papir za pečenje (kasnije sa tim papirom ide u lonac). Prekrila sam posudu opet providnom folijom i ostavila 2 sata da narasta.



Rernu sam uključila pola sata ranije da se dobro zagreje i u nju stavila keramički lonac, da i on bude vreo. Onda sam ubacila hleb sa sve papirom na kom je bio, poklopila lonac i stavila u rernu na 20 minuta. Posle tog vremena otklopila sam posudu, sklonila papir za pečenje i pekla hleb još nekih 15-ak minuta tj. dok fino nije porumeneo.
Kada je bio gotov hleb sam stavila na rešetku da se skroz ohladi a tek onda ga sekla. 


6 comments:

Anonymous said...

Posla mi je voda na usta od ovog hleba! Hektican vikend je iza nas, pa nije bilo Maslinke u mojoj kuhinji... Mogla bih uskoro da prvi put u zivotu napravim hleb, bice nekih praznika i slobodnih dana, k'o stvoreni za ovaj recept.

JA U KUHINJI... said...

Probaj obavezno baš se jednostavno pravi, jeste da ima malo više čekanja ali super je hleb :)

Sneca said...

Drago mi je što sam došla do ovog bloga pre svega. Ja sam u ovim vodama još totalni početnik. ;) A hleb je čaroban, vredi ga čekati!

JA U KUHINJI... said...

Draga Snežo daleko si ti od početnika. Veliki pozdrav od "Maslinke" :)

prekratakdan said...

Divne fotke, kao i kruh...

Anonymous said...

Hleb juce pristavljen, danas ispecen i skoro pojeden! Ni u snovima nisam mogla da zamislim da se tako jednostavno pravi, a ukus je fenomenalan. Nije uspeo da se ohladi...

Post a Comment