Rebarca u slatko-ljutom sosu

 

Za ovaj recept potrebno je odvojiti malo više vremena i imati malo više strpljenja da bih se na laganoj vatri meso peklo i postalo toliko mekano da prosto samo otpada sa kostiju. Mada pošto se bliži vreme roštiljanja moguće je i sve ovo odraditi u toj varijanti tj. umesto satima peći na laganoj vatri jednostavno ispeći meso na roštilju a sve ostalo po receptu, meso će onda biti "tvrđe" ali jednako fino i ukusno :)


Potrebno je:
(za 4 osobe)

1,5-2 kg svežih rebara sa kostima

za premaz mesa:
2-3 kašičice senfa
2-3 kašičice ljute aleve paprike
2 kašičice smeđeg šećera
1 ravna kašika belog luka u prahu
morska so
biber



za slatko-ljuti sos:
1 manja glavica crnog luka
4 veća paradajza
2 ljute papričice
2 prepune kašikice džema od kajsije
2 kašičice smeđeg šećera
morsa so
malo bibera
maslinovo ulje

i još:
1 kg (a može i više) krompira


Način pripreme:
Rebarca: Sa unutrašnje strane (kada meso stavite na radnu površinu) odvojila sam tanku membranu (koja ide preko kostiju) a onda meso dobro nasolila, pobiberila, premazala senfom i posula mešavinom ljute mlevene papike+smeđeg šećera+belog luka u granulama. 



Vatrostalnu posudu u kojoj ću ih peći poprskala sam maslinovim uljem pa stavila rebarca, prekrila alu-folijom i stavila u rernu na 150 stepeni na nekih 4 sata.


Posle tog vremena proverila sam da li su rebarca omekšala, malo pojačala vatru i pekla još jedno pola sata dok baš-baš nisu bila mekana. 



Meso sam izvadila na alu-foliju (na pleh) i premazala pripremljenim slatko-ljutim sosom (recept dole) sa obe strane pa vratila u rernu na program grill, i pekla sa obe strane po 5-6 minuta tj. dok fino nije porumenelo (da, pleh sam digla na nivo 4 tj. blizu gornjeg grejača). Meso sam onda izvadila iz rerne da se malo odmori, isekla ga i servirala.


Krompir: Kada sam meso izvadila iz vatrostalne činije u tu masnoću stavila sam predhodno skuvan (iseckan) krompir i stavila ga u rernu na program grill da se od gore zapeče s vremena na vreme mešajući... nekih 15-20 minuta... Za to vreme sam onda premazivala meso i to pa kada je krompir bio gotov izvadila sam ga iz one masnoće u činiju da se malo prohladi, meso stavila da se zapeče a sos od pečenja procedila i servirala sa strane za prelivanje mesa, umakanje hleba ili kako god...


Slatko-ljuti sos: Ovde se može uzeti i kečap i skratiti postupak rada ali ja kad god mogu, i imam vremena, volim da napravim nešto domaće pre nego da koristim industriski pripremljen proivod. Znači ovako: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan crni luk i ljutu papričicu pa kada je porumeneo (luk) dodala oljušten i od semenki očišćen, sitno iseckan, paradajz, posolila i na laganoj vatri donstala poklopljeno oko 45 minuta tj. dok fino nije omekšao. 



Ja sam onda sledećeg dana radila nastavak ali u principu kada se sos malo prohladio ispasirala sam ga i vratila na vatru, dodala smeđi šećer, džem od kajsije i malo ljute mlevene paprike te krčkala još nekih pola sata.




Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam po par rebarca umotanih u foliju, malo krompira, slatko-ljutog sosa, salate, sosa od pečenja... i uživanje je moglo da počne tj. ja sam se dokopala samo jednog rebarca pošto su deca sve smazala brzinom svetlosti i rekli su da nisu očekivali da će biti tako dobro (!?) i da bih mogla to malo češće da pravim ;)...


Ovaj, moj, recept objavljen je u osmom broju časopisa REPETE...



Takođe je jedan od nagrađenih na portalu Hrana za dušu. Tj. (update) osvojio je PRVO mesto na portalu Hrana za dušu :)

20 comments:

Gordana said...

Odlican nacin, bas izgleda savrseno ispeceno.

Unknown said...

Kako ja ovo volim,izgleda odlično...

Unknown said...

Izgleda sočno i slasno :)

Anja said...

Prekrasno, uživala bih u ovakvom obroku pogotovo jer je ljutkasto :)

Petra Kranjica said...

Super izgleda i ja sam za ovu malo bržu verziju na roštilju.

Bite my cake said...

nešto nisam nikad bila preveliki ljubitelj rebarca, ali napravljena na ovaj način su fenomenalna!

What's for dessert? said...

Prava gozba! Rebra su mi najdraži komad mesa, tako da ih obožavam grickati i malo su mi draža pripremljena u pećnici nego na roštilju.

Laka kuharica said...

Ovo je odlično! Kada radim rebarca prvo ih sasvim malo prokuham, a zatim idu s umakom - bilježim ovaj tvoj, uvijek treba mijenjati (naročito ako je na olje).

Milin kuvar said...

Marko i ja smo vec duze u pripremama da isprobamo rebarca pa si me baš obradovala ovim receptom :)

Nastasja said...

Odlican recept, obozavam rebarca i slatko ljuti sos. Bravo!

Zorica Stajić said...

Kako su dobra, reš a rebarca obožavam u svakoj varijanti...

Amaterka said...

Volim rebarca, a ova tvoja izgledaju predobro, plus umak i krumpiri mmmmmm

Unknown said...

Izgledaju preukusno, pa jos u kombinaciji sa krompirima... savrsenstvo!

Tanja said...

sjajno! volim rebarca, i moji dečki doma isto, isprobat ću ih i na ovaj tvoj način :))

Zoka said...

Marinirana rebarca i kuvan pa ispečen krompir su moj omiljen ručak. Divno :)
Moram da isprobam tvoju marinadu.

Branka - byB said...

Ogladnila sam u ove kasne sate uz ova fina rebarca, a posebno mi je dobro kako si napravila domaći sos. I ja sam uvijek za potruditi se oko domaće verzije prije nego što kupim isto to industrijski napravljeno. Ovo je sve skupa predobro !

Dunja said...

Majstorski si ovo izvela, moram ti reći da rebarca ili su pripremljena kako treba, da su mekana i sočna, ili ih je bolje ne jesti. Jako mi se sviđa ovaj tvoj recept, obavezno po njemu sljedeći put pravim.

Mimi said...

Jako zanimljiv dodatak dzema od kajsije... Bas mi se dopada recept... :)

Sanja Manasijevic said...

Odlican recept! Narucito mi mse svidja sos!
Belezim :)

Ana said...

Mmmmmmm,obozavam rebarca :) Ovo izgleda preukusno :) Volim ljutu hranu.

Post a Comment