Biftek sa sosom od pečenog belog luka


Kada na brzinu treba spremiti nešto svečano i nesvakidašnje uvek je tu biftek koji se jako brzo sprema i uz minimalno truda dobijete maksimalno uživanje.
Priprema bifteka mi je uvek manje-više ista samo se marinade i prelivi menjaju... Ovog puta preliv je sos od pečenog belog luka i drugi karamelizovani luk sa džemom od smokvi...

Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 kg bifteka sečenog na šnicle debljine oko 3 cm

za marinadu:
1 kašičica senfa
1 kašičica meda
3-4 kašike maslinovog ulja
sveže mleven biber

za sos od pečenog belog luka:
2 glavice belog luka
50 g putera
1 kašika brašna
oko 300-400 ml goveđe supe ili mleka
malo muskatnog oraha
svež vlašac
himalajsa so, biber

za karamelizovani luk:
1 velika kašika džema od smokvi

za prilog:
1 kg mladih krompira
malo maslinovog ulja + putera
himalajska so


Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam očistila od eventualnih žilica,  isekla na šnicle debljine par centimetara i premazala marinadom (pomešala  sve sastojke) pa stavila u frižider na 24 h. Par sati pre pečenja izvadila sam ga iz frižidera da poprimi sobnu temperaturu a onda zagrejala gril tiganj i pekla sa svake strane po 3 minuta, izvadila na tanjir, posolila, prekrila alu folijom i ostavila 5 minuta da "odmori" a zatim servirala.


Priprema krompira: U pleh sam stavila krompire sečene na četvrtine, bez ljušćenja, samo sam ih dobro oprela, prelila sa malo maslinovog ulja, dodala "kockicu" putera tu i tamo i posolila a pored ubacila i dve glavice belog luka, svaku malo zasečenu na vrhu, prelivenu sa malo maslinovog ulja i umotanu u alu foliju. Rernu sam uključila na 180 stepeni na sat vremena. Kada je krompir bio fino mekan ali još ne rumen izvadila sam luk i krenula da pripremam sos i meso a krompir ostavila da se peče dok nije porumeneo a onda isključila rernu i ostavila ga unutra do serviranja.


Priprema sosa od belog luka: Kada se pečeni beli luk malo prohladio istisnula sam svaki čen što sam više mogla. U šerpici sam otopila puter, stavila brašno i stalno mešala dok blago nije krenulo da rumeni a zatim dodala istisnut pečeni beli luk i malo po malo mleka (u mom slučaju a može i bujon). Mešala sam neprestano žicom za mućenje da mi se ne stvore grudvice i kuvala dok sos nije krenuo da se zgušnjava... S vremena na vreme sam dodavala po malo mleka a na kraju po ukusu još posolila, dodala muskatnog oraha i šaku-dve svežeg, sitno seckanog vlašca (to već kad sam sklonila s vatre).


Priprema karamelizovanog luka sa džemom od smokvi: Klasično sam pravila karamelizovan luk i samo pred sam kraj kada je sve maltene gotovo dodala džem i još kratko sve zajedno prodinstala.
Serviranje: Na tanjir za serviranje sa jedne stvane sam stavila pečeni krompir a sa druge po par parčeta mesa sa prelivom po želji...

4 comments:

Petra Kranjica said...

Baš ammi ovaj tvoj biftek!

Anonymous said...

Ovo izgleda vrhunski, cak i za one koji nisu bas neki ljubitelji mesa. Slazem se ja s tobom da je priprema bifteka uvek manje-vise ista, marinade i prelivi, ali treba sve ovako harmonicno sklopiti, a ne potrpati sta ti padne pod ruku. Sjajno!

Anonymous said...

Juce isprobali (doduse bez karamelizovanog luka sa dzemom od smokvi) i polizali prste. Sos od pecenog belog luka je otkrovljenje. Siguno ce se odomaciti na nasem meniju!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled 😘

Post a Comment