Medenjaci


Klasičan keksić koji zaslužuje mesto na blogu :) A može biti i lep poklon... ljudima koji znaju da cene ovakve poklone :)



Potrebno je:
(za 50-ak medenjaka tj. dva pleha)

500 g brašna
100 g šećera
1 kašičica začina za medenjake
1 ravna kašičica sode bikarbone

2 žumanca
1 jaje
50 g otopljenog putera
200 g tečnog meda
60 ml mleka

za glazuru:
2 belanca
100 g šećera u prahu 
malo limunovog soka


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam sve suve sastojke i dobro promešala a onda u sredini napravila udubljenje i stavila sve vlažne sastojke, blago ih pomešala u sredini a onda zamesila kompaktno testo. (ako vam se učini da je suviše suvo dodajte još "mrvicu" mleka). Testo sam stavila u frižider na sat-dva a onda kašičicom uzimala po malo testa, pravila kuglice veličine oraha i ređala u pleh na papir za pečenje.
Pekla sam ih 15 minuta u rerni predhodno zagrejanoj na 180 stepeni. Kada sam pleh izvadila iz rerne sačekala sam da se malo prohlade u njemu a onda ih stavila na rešetku da se skroz ohlade.



Priprema glazure: U lonac za kuvanje na pari stavila sam belanca i umutila ih u čvrst sneg a onda dodala šećer i malo limunovog soka. Stavila sam lonac na ringlu i na umerenoj vatri kuvala belanca na pari nekih 20-ak minuta stalno mešajući žicom za mućenje.
Jedan po jedan medenjak umakala sam u glazuru, stavljala na papir za pečenje i ostavila da se glazura potpuno osuši.



Savet: Ova količina glazure dovoljna je za polovinu medenjaka (i morate jako brzo raditi da bi glazura bila glatka) a mislim da bi se glazura bolje i jednostavnije osušila da je nisam kuvala tj. samo da sam pomešala belanca i šećer i keksiće odmah umakala.

5 comments:

Jovanka Baštovanka said...

jaoooo Oli, divni su!!! krizic/kruzic! genijalno.. gdje si se toga sjetila =)))

Laka kuharica said...

Kao i uvijek-prekrasno! Volimo medenjake i uvijek ih radim u ovo vrijeme. Tvoji su prekrasni! Ja pečem po Snježinom receptu, ti medenjaci su se najviše sviđali mojoj mami i tati, pa neću mijenjati recept, ali ovaj tvoj je sličan i znam da su i po okusu super.

Petra Kranjica said...

Prekrasni su, ja bih sigurno cijenila ovakav poklon!

prekratakdan said...

Kreativne slike i super poklon!

Maja Babić said...

Mnogo lepo! Baš mnogo!

Post a Comment