Rolnice sa bundevom i cimetom / Pumpkin cinnamon rolls


Sreća... lepota... radost života je u nama samima, potpuno odvojena i nevezana za bilo šta spolja, bilo šta materijalno... 
Ako imamo mir, bezbrižnost, spokoj u srcu i duši (ljubav se podrazumeva, ne pričam sada o njoj ovde) sve će nam biti lepo, a ako zbog nečega naše srce nije smireno, spokojno, bezbrižno džabe i najlepši pogledi, predmeti, mirisi, ukusi... srce ih neće prepoznati i doživeti.
Ja polako ponovo krećem da osećam mirise, ukuse, poglede... 
Neizvesnost je ta koja ponekad parališe. Čekanje, razmišljanje, nada, strah... Paralisali su me potpuno do te mere da nisam imala volje ništa novo da skuvam i fotografišem, nedeljama (u draft-u više nemam ni JEDAN pripremljen recept što se gotovo NIKAD nije desilo)... 
Jesen je prošla pored mene kao nemi film... Videla sam ja predivne boje jeseni, blagi sunčevi zraki su me obasjavali, kuvala sam i jela svoja omiljena jela ali... Pogledi nisu izazivali nikakvu emociju, hrana je bila bljutava... 
Sada polako vidim lepotu i u najkišnijem, sivljem, "bljutavijem" danu... srce se polako budi i opet peva svoju srećnu pesmu...jer barem na kratko (ma kako "dugo" to "kratko" bilo) pobedili smo smrt :)
I vratila sam se u kuhinju ovim mirisnim, mekanim, slatko-lepljivim pecivima i predpraznično raspoloženje može da počne :) 
A tu je i darivanje kome se možete priključiti na ovom postu :)




Potrebno je:
(za 24 rolnice)

150 g pirea od bundeve (*)
1 veće jaje
300 ml toplog mleka
1 kašika šećera
1 kesica suvog kvasca
prstohvat soli
oko 700-750 g brašna tip 500

za fil:
oko 125 g putera
100 g smeđeg šećera
2 kašičice začina za pitu od bundeve (Pumpkin Pie Spice) (**)

za preliv:
pečeni lešnici



Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam pire od bundeve, jaje, so, šećer, toplo mleko i suvi kvasac pa sve dobro promešala a onda malo po malo dodavala brašno dok nisam dobila testo koje se lepo mesi (u mom slučaju oko 700 g).



Testo sam prekrila providnom folijom i ostavila da udvostruči volumen a onda premesila, podelila na 2 dela i svaki deo testa tanjila na 5 mm debljine (od prilike 40x30 cm), premazivala puterom sobne temperature i posipala mešavinom smeđeg šećera i začina. Umotavala sam oba testa po dužini a zatim sekla na rolnice debljine oko 3 cm (na 12 delova). I sad polovinu rolnica sam stavljala u kalupe za maffine (namazane puterom) a polovinu sam stavljala u pleh na papir za pečenje. Od gore na svaku sam stavila još po malo putera koji mi je ostao od onih 125 g.



Ostavila sam testo opet da naraste a zatim pekla na 220 stepeni oko 20 minuta tj. dok nije krenulo da rumeni.
Tople rolnice sam servirala prelivene karamelom i posute pečenim lešnikom.



(*) Ja volim pire da pravim od hokaido bundeve jer je ona slađa i pire bude gust i suv kao da ste bareni krompir protisnuli kroz sito, jer kad koristim druge vrste bundeve pire zna da bude dosta vodeniji i neutralnijeg ukusa... U tom slučaju će vam trebati nešto više brašna za testo, zato i nisam dala tačnu meru jer zavisi od vlažnosti pirea od bundeve.



(**) Ako nemate gotov mix začina na pitu od bundeve napravite ga sami tj. pomešajte 3 kašike (supene kašike, ostali sastojci su u kafenim kašičicama) mlevenog cimeta sa 2 kašičice mlevenog đumbira, 2 kašičice mlevenog muskatnog oraha, 1,5 kašičicom all space-a i 1,5 kašičice mlevenog karanfilića. Sve dobro promešajte, stavite u teglicu i koristite po potrebi.


12 comments:

Vesna Nesic said...

Nisam osetila da nešto nije u redu, to su osetili verovatno oni koji te dobro poznaju. Osetila sam samo veliku količinu ljubavi u postovima i najlepše fotografije koje si ikad objavljivala! Možda su mi one mogle reći da prolaziš kroz nešto.
Kada sam prolazila kroz sličnu situaciju samo sam igrala uz glasnu muziku i pevala iz sveg glasa koji baš nije neki :-)
Dignuti čašu uz ovu poslasticu, živeli!
Ps. gde ide ovaj svet, moj komentar na darivanju 65. a ovde prvi:-( Možda i grešim?

Anonymous said...

Draga Maslinka, dok sam citala gore tekst, sva sam se najezila. Zelim Vam puno srece i zdravlja , i da Vam srce srecno uvijek kuca.Zelim Vam puno,puno recepata na ovim stranicama.Pozdrav iz daleke Norveske

Angie's Recipes said...

These pumpkin rolls look droolworthy!

Branka - byB said...

Razumijem ovo stanje koje si opisala i jako mi je drago da je to sada iza tebe i da si opet nasmijana i da uživaš u životu. Ja još čekam taj trenutak (evo nekako nas je u isto vrijeme sustiglo) , onako skuham ponešto, a u draftu nemam ništa.........., ali ako bih napravila ove rolnice mislim da bi odmah živnula, izgledaju fenomenalno, mirišu mi do ovdje !

Anonymous said...

Bouže što je čudna ova godina! Koliko nas je prošlo kroz slična stanja? Neko manje, neko više ozbiljno ali neverovatno, puno nas je bilo dole... Ne znam šta nas čeka iza ćoška ali ne mogu a da se ne osetim jačom nego što sam bila pre. Sigurno tako i ti.

Da te utešim, ja nikad nemam niti jedan post u draftu :)

Nevena, Hleb I Lale

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam devojke MNOGO ♥

Laka kuharica said...

Nadam se i želim ti svim srcem da je najgore iza tebe. Meni su zadnje dvije godine bile posebno teške: izgubila sam mamu, tetu i njabolju prijateljicu. Pa sada Snježa! Nekako s godinama više ne odskočimo tako lako i krenemo dalje. Lopta života kao da je manje napeta i manje može poskakivati. Svejedno, trudimo se jer to jedino preostaje.
Tvoji arnžmani hrane i fotografije su jednako divni i meni nedostižni. :)) Recepti jednako dobri. A draft će se napuniti, ne sumnjam.

Anonymous said...

Draga Maslinka,
Nadam se da si dobro, da je najgore iza vas. Da li je do mene - nisam u tvojim postovima nista naslutila, iako sam ih sve (osim prethodnog) citala u jednom dahu.Zelim ti svu snagu ovog sveta, a ljubav kojom si okruzena ce ti pomoci da i najsivlji dani dobiju boju! Veliki pozdrav!

Jovanka Baštovanka said...

Oli draga, saljem ti tonu pozitivnih zagrljaja!

prekratakdan said...

I ja nisam primjetila probleme, valjda jer je bilo zaliha. Nadam se da si dobro i da ideš dalje. Rolnice su mi divne i mirišu s ekrana

JA U KUHINJI... said...

Hvala devojke :)
Trudim se da na blogu ljude ne "smaram" svojim problemima ali ponekad na neki način imam potrebu ponešto i da napišem ne u smislu da se "jadam" već u smislu da "osvestim" druge da razluče bitno od nebitnog u svojim životima i da budu srećniji i zadovoljniji... ♥

Vesna Nesic said...

Hvala Oli, sve sam shvatila kako kažeš!

Post a Comment