Pileća prsa u slanini


Klasično jelo uz par opet klasičnih dodataka postaje sasvim posebno :)

Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 polovine pilećih grudi
4 kašike zrelog kajmaka
oko 150 g tankih i dugačkih listova slanine
300-500 ml vode + 1 kašičica morske soli


i još:
1 kg krompira
300 g šampinjona
300 g šarenog mini paradajza
2-3 glavice crvenog luka
1 ljuta papričica
100 g sveže rukole
par grančica svežeg origana
malo putera
himalajska so


Način pripreme:
Meso sam očistila od žilica i masnoća pa stavila u posudu i prelila mešavinom vode i soli. Poklopila sam i stavila u frižider na par sati.
Krompir sam oljuštila, isekla na krupnije i kuvala 15 minuta u dosta slane vode a onda ocedila tečnost, prebacila u vatrostalnu posudu, stavila malo putera od gore i u rernu na 200 stepeni na 30 minuta.


Meso sam izvadila iz salamure, obrisala salvetom, svako parče isekla iznutra (kao džep) i napunila kajmakom a onda umotala u slaninicu.
Na krompir sam stavila pripremljeno meso, pored dodala šampinjone sečene na pola i vratila u rernu na 30 minuta s tim da sam poslednjih 10 minuta uključila program grilla.


Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam kolutove crvenog luka, polovine šarenog mini paradajza, kolutove ljute papričice, malo rukole a onda dodala i iseckano meso, krompir i šampinjone. Preko mesa sam prelila malo moče koja se stvorila i pobacala malo svežeg origana.

Dodatak: Ja uvek, kad stignem, suvlja mesa (kao što su pileća prsa) držim u mešavini vode i soli par sati jer kasnije tokom pripreme budu sočnija i mekša.

2 comments:

Post a Comment