Pivski gulaš u zemičkama


Gulaš je klasično jelo koje baš volimo i sa guštom spremamo i jedemo. Doduše sada smo ga po prvi put servirali u zemičkama i mogu vam reći da nam se kombinacija jako dopala jer taman dobijete i tako božanstven hleb namočen sosom od gulaša... 
Količinu tečnosti tj. gustinu gulaša prilagodite svom ukusu (dodavajući više ili manje piva) a i odnos ljute i slatke mlevene paprike (mi volimo ljuće)...



Ovaj post je nastao u saradnji sa Staropramen pivom. A još recepata sa pivom kao sastojkom možete pronaći na tagu pivo.



Potrebno je:
(za 4-5 osoba)

za gulaš:
1,5 kg junetine (od vrata)
500 g crvenog luka
500 g crnog luka
70 ml nerafinisanog, suncokretovog, ulja
1 prepuna kašika koncentrovanog paradajza
2 kašičice ljute, mlevene, paprike
1 kašičica slatke, mlevene, paprike
so, biber


za pivske zemičke:
600 g brašna
30 g svežeg kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
1 ravna kašičica soli
+ još oko 100 g brašna


Način pripreme:
Priprema zemički: U činiju za mešanje stavila sam brašno, so, šećer i izmrvljen kvasac pa dodala pivo i zamesila testo. Dodavala sam još malo po malo brašna da dobijem malo tvrđe testo, dobro ga umesila i ostavila da naraste.
Testo sam onda podelila na 4 dela, svaki malo premesila i napravila oblik zemičke, stavila na pleh (na papir za pečenje) i ostavila da naraste a onda premazala mlekom, posula krupnom, morkom, solju i unakrsno zasekla pa stavila da se peče na 220 stepeni i nekih 30 minuta. Kada su zemičke porumenele izvadila sam ih iz rerne i stavila na žicu da se prohlade.
Pred serviranje sam onda isekla "poklopce", izvadila sredinu, stavila u pleh i pekla 15-ak minuta (dok nisu postale hrskave iznutra) na 180 stepeni, "poklopce" sam dodala pred kraj da se nebi prepekli.
U tako vruće i hrskave pivske zemičke sipala sam pripremljen gulaš i servirala.


Priprema gulaša: U dublju šerpu sam stavila ulje i sitno seckan luk, posolila i stavila na laganu vatru da se dinsta, poklopljeno, oko 40 minuta. Kada je luk fino omekšao dodala sam koncentrovani paradajz a malo kasnije i meso seckano na kockice. Pojačala sam vatru i stalno mešajući pržila meso par minuta a onda smanjila vatru opet na lagano, dodala obe mlevene paprike, pivo, biber i poklopila pa dinstala oko sat ipo - dva (što duže to bolje) s vremena na vreme mešajući.
Pred kraj sam po potrebi dodala još malo soli, bibera i servirala u pripremljenim pivskim zemičkama uz kriglu Staropramen piva.

7 comments:

Iliana said...

Много, много вкусно!

mignonne said...

Fenomenalan receptic i fotke!:)))

Petra Kranjica said...

Super mi je ova fotka sa pivom koja se prelijeva iz čaše.

Jecama said...

Recept je isproban danas I mogu vam reci da je super cista desetka. Svaka cast. ��

JA U KUHINJI... said...

Hvala Jacama, drago mi je da vam se dopao 😇

Unknown said...

godinama hoću da probam ovaj recept (i odugovlačim zato što mi se uvek činilo komplikovano), i danas sam odlučila da ga napravim. sve je lako za napraviti a ukus fantastičan! hvala za recept!

JA U KUHINJI... said...

Unknown: Drago mi je da vam se svidelo 😇

Post a Comment