Orli smuđ


Danas jedan sasvim jednostavan i klasičan recept. 
Uz par kvalitetnih sastojaka do vrhunskog obroka.
Ponekad treba "zažmureti" na prženje u dubokom ulju i teške sosove i častiti sebe (i drage ljude) jednim ovakvim savršenstvom :)

Potrebno je:

1,5 kg svežeg smuđa (2 manja ili jedan veći)
1 limun
so

za orli masu:
2 jaja
200 ml ledenog Staropramen piva
4 pune kašike (oko 100 g) brašna
malo soli


i još:
ulje za prženje

za umak:
200 ml milerama
100 g majoneza
1 čen belog luka
2 šalot luka
sok jednog limuna
malo morske soli, bibera
sitno seckan vlašac


Način pripreme:
Ribu sam očistila od krljušti, oprala pa izvadila utrobu i škrge. Opet je dobro oprala a onda filetirala na sledeći način: prvo sam zasekla ribu iza škrga a zatim duž kičme, provukla nož i isekla filet. Istu stvar sam ponovila i sa druge strane i sa drugom ribom.



Dobijene filete sam onda očistila od eventualnih koščica (isčupala ih pincetom), pa skinula kožu i isekla na trakice (kockice).
Ribu sam dobro oprala, nalimunisala i ostavila pola sata da odmori a onda valjala u brašno pa u orli smesu i pržila u dubokom ulju na jačoj vatri dok nije porumenela sa obe strane. Vadila sam je na kuhinjski papir da upije višak ulja a kasnije servirala sa pripremljenim umakom.



Priprema orli smese: Ovde je jako bitno da sve namirnice budu što hladnije da bi omotač oko ribe bio što hrskaviji. Znači umutila sam jaja, dodala soli, bibera, pivo (držala sam ga u frizu oko 40 minuta) i na kraju brašno (sve sam mešala žicom za mešanje da se ne bi stvorile grudvice). Smesu sam dok se jedna tura ribe prži držala u frižideru da ostane što hladnija.
Priprema umaka: U posudicu sam stavila mileram, dobro ga umutila viljuškom da bude gladak a onda dodala majonez, malo soli, rendan beli luk, sitno seckan šalot luk, sok limuna i na kraju sitno seckan vlašac.


Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam s jedne strane pripremljenu ribu, sa druge sosić i servirala uz čašu Staropramen piva.


Ovaj post je nastao u saradnji sa Staropramen pivom. A još recepata sa pivom kao sastojkom možete pronaći na tagu pivo.

6 comments:

Jafi said...

Savršenstvo :)

Petra Kranjica said...

Odlično izgleda!

Ringlica recepti said...

Predivno spremljeno!

Anonymous said...

Ove žive (pokretne) slike sve govore...Plaža, dva hladna piva, dve fast food viljuške i fantastičan obrok...Šta reći? Volite se, nastavite ovako, vredite za sve pare...Vi ste profi i ovo se retko viđa...
Pozdrav
ribolovac

Nale Coolinarija said...

Joj, da mi je malo samo da gricnem :)
Meni je orli sa jajima uvek nekako deblji (ima više testa na filetima) nego kada spremam smesu bez jaja. Kod tebe izgleda prelepo bez ozbira što vidim da je smesa sa jajima.
Fotke uvek odlične <3

prekratakdan said...

Fora su ti ove pokretne slike. Jednostavan, a fin obrok

Post a Comment