Đumbir keksići / Gingerbread cookies


Vreme pravljenja keksića u našoj kući je i zvanično počelo... Deca jednostavno obožavaju ovo doba godine, kada cela kuća cakli od lampica i miriše na razne keksiće :).
Ovi đumbir keksići bi se pre mogli zvati medeni jer je ukus meda i miris začina za medenjake taj koji preovladava... Jako su fini i zarazni... Uz šolju toplog mleka ili čaja idealni...



A kada su Joseph Joseph stvarčice u pitanju mislim da se tu nema šta mnogo reći. Ili si oduševljen njihovim dizajnom, funkcionalnošću, lepotom ili si potpuno ravnodušan prema svemu tome i ne znaš o čemu pričam :). Meni se njihove stvarčice MNOGO sviđaju... 
Imala sam priliku da koristim Nest Plus 7 posude za mešanje (sa mericama) i fenomenalne su. Posude za mešanje imaju dole kao teg da se ne mogu prevrnuti, gumeno dno da se ne kližu, napravljene su od plastike koja je zdravstveno potpuno ispravna (i pri visokim temperaturama) i vidi se da se o svakom detalju mislilo do krajnosti... Ali ako se i sve to zanemari meni su JAKO LEPE :)  
Varjaća... čovek bi rekao da nema tu šta mnogo da se izmisli, ALI... ova u dršci ima tegić tako da kada je spustite onako uprljanu na radnu ploču neće ostaviti trag... osim ako je pre toga niste umočili recimo u med ;)
Sve proizvode Joseph Joseph možete videti na sajtu Kliker Gift Shop-a a ima tu i još mnogo zanimljivih stvarčica idealnih za poklon pa svratite jer približava se vreme darivanja...



Potrebno je:

90 g (1/3 cup) putera
90 g (1/2 cup) smeđeg šećera
200 g (oko 2/3 cup) meda
1 kašičica mlevenog suvog đumbira
2 kašičice začina za medenjake
2 kašike hladnog mleka
350 g (2 1/2 cup) brašna
pola kašičice sode bikarbone
prstohvat soli


Način pripreme:
Puter sobne temperature stavila sam u činiju za mućenje i dobro umutila, dodala zatim i smeđi šećer (koji sam predhodno pretvorila u prah u električnom mlinu) i nastavila sa mešanjem. Kada se sve fino spojilo dodala sam i med, začine i mleko a nešto kasnije malo po malo i mešavinu brašna, sode bikarbone i soli. Kada je sve postalo ujednačeno mrvičasto rukama sam umesila kompaktno testo. 


Testo sam podelila na 2 dela, malo spljoštila svaki, stavila na alu folije, umotala i ostavila u frižider na par sati da se dobro ohladi. Može da stoji i preko noći.
Testo sam onda tanjila između dva lista papira za pečenje oklagijom sa mogućnošću podešavanja debljine rolanja na debljinu 4 mm, vadila oblike po želji i ređala na pleh obložen papirom za pečenje. (Ako nemate oklagiju ovog tipa da bi vam debljina testa svuda bila ista stavite dva drvceta iste debljine (oko 4 mm) sa obe strane testa...)


Na svakom keksu sam napravila rupicu za končić i pekla sam ih 12 minuta na 180 stepeni. (Pri ređanju keksića u pleh imajte u vidu da će se malo raširiti pa ostavite dovoljno razmaka između da se ne bi spojili).


Kada su bili gotovi malo sam opet doradila rupicu i ostavila ih na rešetki da se skroz ohlade a onda ukrasila trakicama i neke stavila na jelku a neke u limenu kutiju.

5 comments:

What's for dessert? said...

Divni keksići! I fotke su prekrasne!

Petra Kranjica said...

Divni su i keksići i posudice.

prekratakdan said...

Mi nismo još počeli, ali hoćemo i jedva čekam. Divni su ti keksići

Kao kuvarica said...

Divni su...baš sam tražila recept.

Anonymous said...

Mi smo ih ove sezone isprobali! I odlicni su! Doduse nismo nijedan okacili na jelku, ali iduce godine...

Post a Comment