Finnish Pulla


" Priča se da su kardamom vikinzi doneli u Skandinaviju još pre hiljadu godina. I dalje ovaj začin, izuzetno intenzivnog ukusa, dominira poslasticama ove regije pa je tako dospeo i u finski Uskršnji hleb. Finci ga jedu uz kafu i prave tokom svih većih praznika. Ima ga u raznim oblicima, od najčešće pletenice do individualnih hlebčića." (MEZZE)


Dragi moji, svi koji ovih dana slavite Uskrs želim srećne praznike i da lepo provedete naredne dane u krugu sebi dragih ljudi...
Potrebno je:

250 ml toplog mleka
1/2 kesice suvog kvasca
1 kašičica šećera
500 g mekog brašna
pola ravne kašičice soli
80 g šećera
1 ravna kašičica kardamoma
80 g putera

i još:
oko 100 g putera
šećer
cimet


Način pripreme:
U šolju sam stavila toplo mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera, promešala i ostavila da kvasac krene da radi. Kada je krenuo da radi presula sam ga u činiju za mešanje, dodala ostatak šećera, mrvicu soli, kardamom i polovinu brašna pa varjačom mesila testo. Kada se sve fino sjedinilo dodala sam otopljen puter i opet varjačom mesila koliko je god moglo, pa dodala ostatak brašna i zamesila glatko testo, prekrila ga krpom i ostavila da naraste. kada je naraslo premesila sam ga i opet sačekala da naraste.


Istresla sam testo na radnu površinu, razvukla ga u veliki pravougaonik, premazala mekanim puterom, posula mešavinom šećera i cimeta i urolala po dužoj strani. Sad imate dve varijante, da spojite početak i kraj rolne i da taj veliki venac stavite u pleh i zasečete tu i tamo ili da seckate valjak pod uglom od 45 stepeni unakrsno na jednu i drugu stranu i da dobijate kao male "ružice" i da njih ređate u pleh.


Kako god da ste napravili testo sledi premazivanje žumancetom i posipanjem šećerem i mrvicom soli a zatim pečenje na 200 stepeni oko 30 minuta tj. dok pecivo fino ne porumeni.


Ovaj recept objavljen je aprilskom broju magazina MEZZE na str. 102-103.

7 comments:

Laka kuharica said...

Jako volim kardamom (pijem u crnoj kavi) i sve što se radi s njime. Kolači su posebno divni i prepuni arome, kao ovaj. Nisam znala da se ovako nešto radi u Finskoj, zaista zanimljivo.

Marinica said...

Baš fino izgleda! :)

Bite my cake said...

divno!

Nada said...

Izgleda odlično!

Anja said...

Savršeno :)

melita said...

Ovo prefino izgleda, zazubice rastu.. :)

p.s. 500.-ti sam ti sljedbenik, čestitam! :))

Branka - byB said...

Ovaj kolač mi se jako sviđa u bilo kojem izdanju da se napravi. Nekada sam ga radila sa cimetom, a od kada sam uspjela nabaviti kardamom isprobala sam i sa njime, obje varijante su mi jednako drage. Sviđa mi se kako si ga ti napravila, odličan je !

Post a Comment