Svinjski file sa gorgonzolom (video recept)


Jako fino, ukusno i svečano jelo za koje vam je potrebno 30 minuta vremena, šta bi više želeli...



Potrebno je:
(za 2 osobe)

1 svinjski file
oko 10-ak tankih režnjeva pancete
70 g gorgonzole

za marinadu:
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike worcestershire sauce-a
1 kašičica ljute mlevene paprike
1 kašičica senfa
1 čen belog luka (sitno seckan)
par listova sveže žalfije (sitno seckani)


za prilog:
1 velika glavica crvenog luka
400 g šampinjona
2 male (mlade) tikvice
100 ml slatke pavlake
70 g gorgonzole
malo morske soli
malo sveže mlevenog šarenog bibera
kašika maslinovog ulja
1 kašičica seckane sveže žalfije


Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam očistila od žilica i isekla na deblje šnicle (debljine pancete) te prelila marinadom (pomešala sve sastojke za marinadu) , dobro promešala i ostavila da odstoji par sati (ili preko noći u frižideru). Zatim sam svako parče obmotala pancetom, pričvrstila drvenim štapićem i pekla po par minuta sa svake strane u dobro zagrejanom tiganju na minimalnoj količini maslinovog ulja. Meso sam zatim posolila i ostavila na toplom par minuta da odmori.



Priprema priloga: Paralelno sam na malo maslinovog ulja propržila crveni luk seckan na rebarca a zatim dodala i seckane šampinjone i tikvice. Sve zajedno sam dinstala par minuta (ne treba povrće da omekša do kraja i postane "gnjecavo" već samo malo da se zapeče sa svih strana) a onda prelila sa slatkom pavlakom, dodala gorgonzolu, so, biber, žalfiju... sve dobro promešala i još kratko prodinstala.


Serviranje: Na tanjir za serviranje s jedne strane stavila sam prilog a sa druge na listove zelene salate stavila sam meso i od gore po koji listić gorgonzole.



Napomena: Celo jelo možete spremiti i samo u tiganju tako što kad završite sa mesom izvadite ga na tanjir, prekrijete folijom i držite na toplom a onda u tom tiganju (bez pranja) pripremite prilog i vratite meso te servirajte.
I izvucite ove štapiće pre serviranja :) ... ja sam bila toliko premorena od snimanja da dok sam fotkala nisam ni primetila da sam zaboravila da sklonim štapiće... grrr... ali sad šta je tu je...

5 comments:

mignonne said...

Sve je vrhunski spremljeno i prezentirano, rado bih se preselila u tvoju kuhinjicu.:)) Vidim da koristis keramicki noz, kakva su tvoja iskustva sa njim, nekako se sve bojim da bi se slomio prilikom seckanja... mozda i gresim?:) p.s.uh, kako fino sve cvrci tamo u tiganju, mmmmmm....:D

JA U KUHINJI... said...

Lana :) drago mi je da ti se sviđa ;) Što se noževa tiče super su, oštri i nisu tako "nežni" kao što deluju, doduše kad bi pao na pod ne znam kako bi prošao ali ovako su super... ponekad i suviše oštri za moj ukus ;)

Milica - Na tanjiru said...

Savršeno je! Jao, nije trebalo da ovo odgledam... naprasno sam postala jaako gladna! Predivna ideja za neku finu večeru! Odličan video.
E da, moram da se pridružim i pohvalama keramičkih noževa. Imam isti, jako je oštar i stvarno odličan!

Jeka i Maja said...

Uf, lungić i gorgonzola! :slin: To su mi jako, jako drage namirnice, a ti si ih odlično iskombinirala! Fotke su mi predivne.:):)

(Maja)

prekratakdan said...

Savršeno sve, od prezentacije, slika do jela

Post a Comment