Domaći Rumenko (sladoled)


Iz želje da vam kažem toliko toga što mi leži na srcu na kraju sam rešila da ne kažem ništa, bar ne danas.... I bolje da pređem na priču o sladoledu jer i ovako imam dosta fotki vezanih za isti...

Kako "naterati" slatkicu da jede jagode koje ovako nema šanse ni da vidi i uz to da jede jogurt koji isto neće... Pa napraviti joj sladoled :) i onda nemam mira ni da ga normalno slikam jer 'em se on brzo topi 'em ona obleće oko mene... i želi sladoled više... A da je rumenko super, jeste to vam obećavam... a tačno znate šta ste u njega stavili... nije to samo obojena vodica sa tonom veštačkih aroma... ovo je PRAVA STVAR.


Potrebno je:
(za 6 sladoleda na štapiću)

400 g svežih jagoda
60 ml šećernog sirupa
60 g gustog jogurta
1 kašika smeđeg šećera



za šećerni sirup:
300 g šećera
150 ml vode
1 šipka cimeta
1 šipka vanile
2-3 zvezdasta anisa
1 kašika limunovog soka


Način pripreme:
Priprema šećernog sirupa: U šerpicu sam stavila sve sastojke i na laganoj vatri kuvala nekih 15-ak minuta od kako se šećer istopio, malo sam prohladila pa presula u teglicu a onda po potrebi koristila određenu količinu. (nije bitno da bude baš onako gusto sirupasto jer je cela caka u ovom sirupu da začini puste arame u šećer).


Priprema sladoleda: Jagode sam očistila i dobro usitnila u električnoj seckalici a onda propasirala (da odvojim one "bobice") i dodala šećerni sirup, smeđi šećer, gusti jogurt i sve dobro promešala, sipala u kalupiće i stavila u friz na nekih 4 sata (pritisnite kalupić pa ako je baš-baš tvrd znači da je gotovo). 


Napomena 1: Gust jogurt sam napravila tako što sam gazu stavila u đerđiv a njega u veću činiju pa sipala jogurt i tako ga "cedila" 1 dan u frižideru. Dobijeni "sir" super je kako za slane tako i za slatke stvarčice. Ako vas mrzi da to radite koristite mileram ili kiselu pavlaku sa 20%mm, a može i slatka pavlaka, a može i bez toga pa će onda sladoled biti postan.


Napomena 2: Ako vas mrzi da pravite ovaj šećerni sirup možete koristiti i običan šećer u količini po ukusu ali ipak možete ga i napraviti jer dobijete teglicu koja će vam trajati za više tura... a i arome vanile, cimeta i zvezdastog anisa zaista daju ono nešto celoj stvari.


Napomena 3: Ako vas interesuju ovi kalupi za sladoled u pitanju su Ikeini kalupi i mogu se naći kod nas na buvljaku ;)
Napomena 4: Ako sladoled neće odmah da izađe iz kalupa stavite ga kratko pod mlaz vruće vode i lako će izaći ;)

30 comments:

Unknown said...

Ovo isprobavam prvom prilikom, a bice to i nacin da upotrebim kalupe za sladoled, koji jos od prosle godine cekaju na red :))

Andja said...

sjajno, sjajno!
jel i drska dolazi uz kalup?

JA U KUHINJI... said...

Da, da... dobiješ kalupiće, drške i ovaj držač za sve zajedno...

sashkonela said...

Sad ne mogu da docekam da imam decu :)

Ana said...

Divno, domaci Rumenko :) Omiljeni sladoled i jedini od tih industrijskih koji se kupuje.
Moram potraziti ove kalupe i isprobavam cim ih kupim :)

Dajana said...

Divan je, i moja mlađa samo ovako će pojesti jagode, svježe kad vidi samo se namršti, a kad pitam koji će sladoled ili ledenice, obavezno od jagode.

Milica - Na tanjiru said...

Fantastična "dječija" ideja - em uživaju, em ih spasiš od industrijskih gluposti! Odmah ću da proslijedim na par (sigurna sam) zainteresovanih adresa! :)

cookandplay said...

Predivan sladoled!

Anja said...

Savršeno! Ja sam luda za Rumenkom, pokraj čokoladnih sladoleda, njega najviše jedem i jako mi se sviđa ova verzija, neću više tako skoro kupit taj sladoled u dućanu sad kad imam recept:))))

Petra Kranjica said...

Krasno izgleda!

Tijana Mihajlović said...

Gde da kupim te kalupe sem na eBay-u?

JA U KUHINJI... said...

Tijana piše u postu ;) Ikea je u pitanju tako da ili Ikea radnja ili kod nas buvljak ili,...

Branka - byB said...

Sladoled je savršen, stari dobri rumenko u novom ruhu :), odlično si ga napravila i razumijem u potpunosti Slatkicu što nije mogla dočekati kraj fotkanja.
A slike, ...., posebne , jako mi se sviđaju, a ove sa animacijom su baš super ! Odličan saldoled i odličan post !

What's for dessert? said...

Odmah sam prepoznala kalupe iz Ikee, jer imam takve već nekoliko godina i stvarno su odlični. Često u njima radim frozen yogurt s dodatkom komadića voća ili umaka od voća. Super mi zvuči ovaj aromatizirani šećerni sirup, morat ću ga isprobati kad otvorim sezonu sladoleda (malo mi je još prerano).

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Super ti je ovaj receptić, ono moje malo dete mnogo voli rumenka. Sad da zadužim kuma da mi nabavi kalupe i da se bacim na posao. :)

Anonymous said...

Rumenko je sladoled mog detinjstva! Jos kad bi moje dete htelo da proba sladoled, bilo bi dobro... Mozda ga privuce boja, nikad se ne zna. Bas cu da probam. A ove kalupe dobijemo besplatno kad god kupimo deciji vocni jogurt, ne znam koliko sam ih do sada bacila!

Iva said...

Baš super!:)

Tijana Mihajlović said...

Izvinjavam se,nisam videla :) Moram ih nabaviti i odmah pravim.

Dandelion said...

Ovo je fenomenalno! :D
Mv će baš da se obraduje, Rumenko mu je omiljeni sladoled, napraviću ovo da ga iznenadim. ^_^

Marinica said...

Baš mi se ovo sviđa.. ne bi ni ja mogla dočekati da ga pojedem :))

prekratakdan said...

Krasno izgledaju

veverice said...

danas sam ga pravila,do duse imala sam vec spremljen corn sirup,pa je procedura bila bryinska, divan je lepsi od kupljenog,nije onoliko leden i nije onoliko vodenast.Stavila sam prelepe mirisljave domace jagode,odusevljeni super je.Hvala za recept

JA U KUHINJI... said...

veverice jako mi je drago da si ga pravila i da vam se svideo :), rekla sam ja da je ovo "prava stvar" ;)

Anonymous said...

moze li bez secera? Samo jogurt i jagode?

MunatyCooking said...

So yummy and so much needed in this hot summer :)

JA U KUHINJI... said...

Može i bez šećera... sve je stvar ukusa...

Anonymous said...

Recept je predivan. pravila sam posnu varijantu. Moje dete je jelo prvi put baš ovaj sladoled :) Hvala na receptu

Anonymous said...

Kupila pre neki dan kalupe i napravila varijaciju na temu. ispao je super jedino me zanima mogu li se ikako izbeci kristalcici u sladoledu...bilo ih je malo...

Pozdrav,

Milica

JA U KUHINJI... said...

Milice drago mi je da si našla kalupe i da ti je ovaj recept poslužio kao inspiracija za tvoju vrstu sladoleda... a što se kristalčića tiče zaista ne znam kako da ih izbegneš... u kućnoj varijanti mislim da je to teško... ima nekih emulgatora ili čega već ali... meni lično u ovakvi "ledastim" sladoledima oni i ne smetaju.

Anonymous said...

Da ni meni ne smetaju u principu...sasvim je ok! Ukus je bas autenticno vocni i to mi je najlepse od svega! pomislila sam mozda ima neki trik :)

Post a Comment