Slatko od ribizla


Znam da baš i nije vreme ribizli ali, ali... nisam stigla na "vreme" da pripremim post a trebaće mi za neke druge recepte pa... eto...


Da li vi volite ribizle? Ja ih kao mala nisam volela ali vremenom postale su mi jako drage. Toliko da sam poželela da ih "zarobim" u teglu za zimu.
Moram da vam priznam da je ovo prvo slatko koje sam skuvala u životu i jako sam zadovoljna rezultatom :)




Potrebno je:

1 kg šećera
250 ml vode
1 kg očišćenih ribizla
1 šipka vanile
1 zvezdasti anis
1 šipka cimeta



Način pripreme:
Ribizle sam uz pomoć viljuške nežno odvojila od stabljika (gurnete viljušku na vrh "stabljikice" (tamo gde je bila prikačena za "drvo") i nežno vučete ka dole... bobice polako padaju) i oprala pod mlazom ledene vode.



U šerpu sam stavila šećer i vodu pa dobro promešala i kuvala na jačoj vatri dok nije provrilo i šećer se otopio a onda smanjila vatru, dodala vanilu, anis i cimet pa kuvala dok temperatura  nije bila 113-116 stepeni jer je to stanje sirupa. (kad izvadite malo surupa na tanjirić brzo da se ohladi treba da bude onako sirupast). Onda sam dodala ribizle i s vremena na vreme blago mešajući kuvala 10-ak minuta. (skidala sam pažljivo penu koja se stvarala na površini). Posle tog vremena vlažnom krpom sam prekrila šerpu, poklopila je i ostavila da se sve skroz ohladi. Sledilo je sipanje u tegle i odlaganje na hladno i tamno mesto.



Napomena: Ja sam imala manje ribizli i stvorilo mi se dosta "viška" sirupa pa sam njega stavila u posebnu teglu i koristila kao sok na razblaživanje (jako osvežavajuće), kao deo koktela a i svako jutro u šejk od voća koji sam pravila dodavala sam po malo sirupa i zaista je super tako da ako mislite da imate malo bobica u odnosu na sirup ništa strašno... U početku teglice puniti sa što više bobica i prelite sirupom a ostatak možete koristiti kao što sam vam rekla.

9 comments:

J e l e n a said...

Olivera, prvo hvala za ovaj tip o čišćenju ribizli. To mi nikada na pamet nije palo. Zaista izgleda moćno. Ja sam samo pravila džem od limuna, a kad vse vas gledam dobijem inspiraciju da zasučem rukave samo što mi džem tako malo koristimo.

Branka - byB said...

Radila sam marmeladu od ribizli sa limunom koja mi se jako svidjela i tu je nekako počela moja ljubav prema ribizlama. Svježe su mi najdraže, ali uvijek sam i žličicu ovako pospremljenih. Ovo slatko mi se jako sviđa, osim što super izgleda mene je privukao anis koji si stavila, mora da je sve skupa posebnog mirisa i arome.

Bite my cake said...

obožavam ih! krasne fotke i recept!

What's for dessert? said...

Tko bi rekao da slatko od riblizli može biti tako fotogenično

Jovanka Baštovanka said...

odlicno izgleda! da mi je ovdje naci ribizle.. pa makar ih sama isla brati =)))

Anonymous said...

Lots of helpful information. I have bookmarked your site.

Cinnamon and Thyme said...

Prekrasno! I fotke su divne :).

Unknown said...

Ovaj post je relativno davno napisan,ali sam upravo napravila isti samo sa bellim ribizlama,a sledece su crne. Jako sam zadovoljna dobijenim slatkim,recept kao i fotke za svaku pohvalu.

JA U KUHINJI... said...

Stojanka Vitkovic: Hvala, drago mi je da vam se recept svideo i bez obzira na vreme objave kao i svi ostali "bezvremen je" ;)

Post a Comment