Ćufte u paradajz sosu


"Plovidba" morem je prošla i lagano "uplovljavamo" u klupe :((... Našim "slatkišima" u čast post koji je nastao pred odmor... "Male" rukice koje prave "velika" jela...


Vraćajući se jednog dana sa Lida prolazili smo pored nekog restorana i sinu su zamirisale ćufte u sosu, poželeo ih je odmah ali obećala sam da ću mu napraviti čim pre.



Par dana kasnije pravili su ih oni, sinkić je valjao i oblikovao ćuftice, seckao luk, papriku i sve ostalo što je trebalo a slatkica je bila zadužena za prženje, dinstanje i sve vezano za šporet... Sinkić je onda postavio i sto i sve je odjednom postalo "svečano" u sasvim "običnom" danu :)). Život čine "male stvari" a ako ste sa ljudima koje volite i ako sve što radite radite sa ljubavlju onda su to "ogromne" stvari a svaki takav trenutak, svaki tako spremljen obrok je zaista neprocenljivo vredan zbog pažnje i ljubavi koja je u njega uložena i zbog ljudi koji su u njemu učestvovali i uživali ZAJEDNO ;)




Potrebno je:
(za 4 osobe)

za ćuftice:
1 veliki svinjski file ili 2 manja
1 manja ili pola veće glavice crnog luka
1 čen belog luka
1 kašika sitno seckanog kapra
1 šaka svežeg peršun lista
2 kašičice senfa
malo sveže mlevenog šarenog bibera
prstohvat morske soli
1 jaje
malo prezle (koliko treba da se sve poveže) + prezla za valjanje



za sos:
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 ljuta papričica
500 ml paradajz pirea
2 kašičice džema od kajsije + malo šećera ako treba
malo mlevenog šarenog bibera
malo morske soli
malo vode ako je suviše gusto

i još:
nerafinisano suncokretovo ulje za prženje... oko 50 ml
pakovanje paste po izboru



Način pripreme:
Priprema ćuftica: Meso sam odvojila od žilica, iseckala na krupno i stavila u električnu seckalicu pa fino iseckala. Prebacila sam ga u činiju za mešanje a onda dodala narendan crni i beli luk, senf, kapar, sitno seckan peršun, začine, jaje i prezle koliko je trebalo da se sve fino poveže. Ostavila sam par minuta da odmori a onda je sinkić pravio male loptice, valjao u prezle i uredno ređao na poslužavnik ;). Kada su sve loptice bile tu tj. kada je ponestalo mesta u tiganj smo sipali ulje i slatkica ih je pržila dok nisu sve fino porumenele sa svih strana, a onda ih je vadila na papir da upije višak masnoće.



Priprema sosa: Dok je slatkica pržila ćuftice sinkić je sa naočarima za ronjenje "vakumirao oči" (to je njegov izraz) i iseckao luk, beli luk i ljutu papričicu. A onda kada su sve ćuftice bile gotove u isto to ulje stavili smo beli luk, malo kasnije i crni i papričicu i dinstali (slatkica mešala) dok nije omekšao. Sledilo je dodavanje paradajz pirea i nastavak dinstanja a malo kasnije smo onda stavili i džem od kajsije (koji slatkica inače ne podnosi ali u ovakvim sosovima obožava), malo šećera (pošto je još bilo malo kiselo), bibera, soli... malo kasnije i vode (jer je bilo suviše gusto... s tim da smo dodavali vodu od paste koja se paralelno kuvala). Da, umalo da zaboravim... dodali smo i ćuftice... pre vode...i sve zajedno dinstali oko 5 minuta.



Serviranje: Serviranje je po želji i zavisi sa čime ćete služiti, mi smo skuvali pastu pa sad neko je jeo pastu pored ćuftica, neko ćuftice preko paste, neko bez paste... Sve u svemu posipali smo sa sveže seckanim peršun listom (sin seckao) i parmezanom...
I na kraju je komentar bio "Šteta što se ovaj ručak završio..." :))



Inače ovaj recept šaljem Tamari sa blogom What's for dessert? u okviru igrice Ajme' koliko nas je čija je tema paradajz.

12 comments:

Laka kuharica said...

Jooj, savršena klopa, a naročito za školarce, ali i ja bih se udavila u ovome. Divne fotke!

Branka - byB said...

Super mi je kako ste ovo sve zajedno napravili, bravo za klince !, i na kraju u svemu uživali. Male stvari su nekada zbilja ogromne i najljepše je kada ih kao takve prepoznamo.
Ćuftice su odlične, recept bilježim i mislim da neću dugo čekati da i kod mene zamirišu.

Anja Marsic said...

Divno si sve opisala...svi možemo i kuhati sami i jesti sami i ici u kupovinu sami, ali ako možemo zašto ne ukljuciti djecu, bracu, sestre, decka u cijeli taj proces i uživati u druženju i atmosferi koju zajedno kreiramo...na taj nacin kuhanje dobiva potpuno novu dimenziju, onu radi kojeg ga i volim toliko :) Stvarno krasan post...

What's for dessert? said...

Baš mi je genijalno kako ste se lijepo udružili u stvaranju zajedničkog ručka. Uz najvažniji sastojak, a to je ljubav, i najobičnije jelo postaje prava delicija.
Volim ovo jelo i morat ću ga probati uz tjesteninu, obično ga poslužujem uz pire. Odlična ulaznica!

Gordana said...

Sjajan post! Cufte su odlicne, super ulaznica za igru :)

Unknown said...

Obožavam ćufte, a tvoje su mi posebno "zamirisale" :-)

Anonymous said...

Pozdrav Malishi, cufte sam kao klinka tamanila sve u 16 :) Jako lijepo provedeno podne s obitelji... vise od toga ni ne treba.

Petra Kranjica said...

Odlično izgleda, odmah me podjetilo na Kuma.

Bite my cake said...

nikada nisam voljela ćufte ali ove su tako slatke i fenomenalno izgledaju!

Unknown said...

Obozavam cufte, a ove tvoje izgledaju vrlo socno i ukusno:)

Unknown said...

Jao slatki su skroz. Slatkica vec zna da kuva :) Mene cuftice podsecaju na detinjstvo....tako da sam specijalno vezana za njih. I super mi je parmeyan i persun preko!

Anonymous said...

Ove ćuftice su jako fine.Danas ih ponovo radim za ručak.

Post a Comment