O prosu, pita od prosa i novi broj MEZZE magazina


Ovaj post je objavljen u  trećem broju magazina MEZZE (na stranama 50-53) a i Bojana ga je  objavila na svom blogu (kada sam gostovala kod nje) tako da mislim da je krajnje vreme da osvane i ovde kod mene :))
A kad smo već kod MEZZE ako ne znate izašao je novi broj, bolji nego ikada i toplo vam preporučujem da ga prelistate, pročitate i da napravite po koje jelo po savetima i receptima iz časopisa. 




Proso se na vrlo neobičan način uvukao u našu kuhinju... Pre par godina (sad već i nije par ;) ) kada bi u receptu videla da se koristi "proso" išla bih dalje jer nisam imala pojma o čemu se radi, a onda polako... sad već ne znam ni kako dala sam mu šansu u svojoj kuhinji... Valjda sam čitala o njegovim dobrim osobinama i htela sam da probam nešto novo... Pita od prosa je među prvim jelima koja sam pravila i zaista ostala oduševljena, taj recept vidim da je i drugima bio "ulaznica" za upoznavanje sa ovom izrazito dobrom žitaricom i jako mi je drago zbog toga. 

Proso je hranljiva i lekovita žitarica, sadrži sve sastojke za fiziološku ravnotežu organizma. Izrazito je alkalna (bazna) žitarica i kao takva nezamenljiva za uspostavljanje "ravnoteže" u organizmu. Organizmu daje energiju i zagreva ga. Sadrži veoma važne aminokiseline, vitamin A, vitamine grupe B, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum i jod. Proso se preporučuje osobama koje imaju problema sa želucem, slezinom i pankreasom, potpomaže zdravlje i lepotu kože, kose i zdravlje noktiju, omogućava lep ten, deluje protiv umora i depresije, potpomaže intelektualni rad, blagotvorno deluje i na dijabetičare. Jednom rečju blagotvorno deluje na telo kako spolja tako i iznutra. Proso je od davnina bio sastavni deo ljudske ishrane. Pre kukuruza proja (prosa) je pravljenja isključivo od zrna prosa. Proso je odlična zamena pirinču u raznim jelima, može se jesti cele godine, od njega se pravi hleb, palačinke, kroketi, kaša, čorbe... 



PITA OD PROSA SA SPANAĆEM

Potrebno je:

200 g prosa
350 ml vode
1 veza mladog luka
250 g svežeg lišća spanaća
2-3 kašike susama
50 ml maslinovog ulja
malo morske soli
šaka suvih šljiva (opciono)



Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan mladi luk a onda dodala i grubo seckan spanać, posolila i dinstala dok lišće nije "splaslo".



Proso sam samlela u električnoj mlevilici, dodala vodu, maslinovo ulje, pripremljen spanać, sitno seckane suve šljive i sve dobro promešala.



Vatrostalnu posudu sam namazala maslinovim uljem i stavila u rernu da se dobro zagreje na 220 stepeni (nekih 10-ak minuta) a onda sipala smesu, poravnala, od gore posula susam i pekla nekih 50 minuta tj. dok nije fino porumenela.



Izvadila sam iz rerne, sačekala da se malo ohladi i servirala. 
Podjednako je ukusna kako topla tako i hladna.

 

11 comments:

Maja said...

Prelepa je!!Koristim proso i nama se bas svidja:))

irenalana said...

Super jedva sam cekala da izadje novi broj! Idem da ga detaljno pregledam

Laka kuharica said...

Malo sam se pobojala da će ovo biti slatki recept, ali sam se, nakon čitanja, oduševila. Zbilja inventivno, neobično (šljive) i sigurno odlično. Proso mi je onako, "domaća" namirnica koju stalno držim u špajzi, a ovo je divan način da ga iskoristim.

Zorica Stajić said...

Super izgleda ova pita, moram priznati da sam proso tek od skora počela da koristim, stavljala sam ga u čorbe i sl. a ovako mleven još nisam probala a probaću svakako♥

Just Cake Girl said...

Novi mezze je fantastičan ;)

SENKA said...

Suuuper izgleda :)

Anja said...

Odličan recept, proso volim, a ovo mi je super kao neki snack :)

Branka - byB said...

Hvala ti za ovu pitu od prosa. Proso je uistinu jako zdrava namirnica i nekada sam ga puno jela, zatim sve manje i na kraju skoro skroz zanemarila. Vratiti ću ga na jelovnik i to počevši sa ovom pitom. Odlično mi zvuči i izgleda.
Mezze sam prelistala i vraćam mu se ponovno, još jedan odličan broj, čestitke svima koji to ovako dobro radite !

Nevena said...

Uuuuuu kako primamljivo izgleda!!!
Onaj dodatak sa suvim šljivama mi se čini kao da zaokružuje celu priču. Mmmm!

Bite my cake said...

perfektan izbor namirnica i odlična pita! novi broj je mrak, kao uvijek :)

Dolce Fooda said...

Resila sam da konacno probam proso... medjutim ovaj moj je slican po obliku ali je tamniji, mora da je neki azijski. Jako mi se svidja ova pita... javicu ti kako je ispala.

Post a Comment