Brze perece sa sosom od sira


Pored recepta za klasične perece, one sa bundevom i bavarske (punjene) danas i recept za brzinske jer se u testu ne koristi kvasac već prašak za pecivo pa nema čekanja, mada i dalje ima malo "posla" oko formiranja pereca, kuvanja... ali isplati se jer su baš fine, posebno uz ovako neki sosić na bazi sira... Da, malo su "tvrđe" i "žilavije" od onih sa kvascem ali ponekad nam baš takve i prijaju ;) 
P.S. Ako neko ima recept za one "sipkavo-tvrde" perece, koje se mogu naći u nekim pekarama, bila bih mu zahvalna... ili "sipkavo-tvrdi" đevrek...


Potrebno je:
(za 8 pereca)

500 g mekog brašna
1 kesica praška za pecivo
pola ravne kašičice (himalajske) soli
200 ml tople vode
50 ml (maslinovog) ulja

za kuvanje:
oko 2 l vode
30-50 g sode bikarbone



za posipanje:
morska so
susam
kim

za umakalicu od sira:
kockica putera
1 kašičica brašna
oko 250 ml piva (ili mleka)
150 g rendanog topljivog sira
40 g parmezana
so, biber
1 kašičica senfa (opciono)


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, prašak za pecivo i so pa dobro promešala a onda dodala i vodu i ulje pa zamesila testo, mesila par minuta, prekrila ga folijom i ostavila svega par minuta da odmori.
Testo sam podelila na 8 delova i svaki rastanjila u dugačku "glistu" a onda formirala perece.
U veću šerpu sipala sam vodu a kada je provrila dodala sodu bikarbonu (lagano da ne pokipi) a onda kuvala jednu po jednu perecu po 15-20 sekundi sa svake strane.
Perece sam ređala u dva pleha obložena papirom za pečenje, posula susamom, morskom solju i kimom pa pekla u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 15-ak minuta. (Oba pleha sam pekla zajedno na programu 3d toplog vazduga).



Izvadila sam perece na rešetku da se malo ohlade a u međuvremenu sam napravila umakalicu od sira tj. u šerpicu sam stavila malo putera i kašičicu brašna pa malo propržila a onda dodala mleko i stalno mešajući kuvala dok nije krenulo da se zgušnjava, dodala sam zatim obe vrte sira, senf i malo soli pa još kratko sve kuvala (dok se sir nije otopio).
I znači perece sam servirala sa pripremljenim umakom i čašom jogurta ili piva (ako ste ga koristili i u pripremi umakalica).

0 comments:

Post a Comment