Perece punjene mozzarellom / Mozzarella stuffed soft pretzels


Vreme je za perece :) i posle recepta za klasične perece i onih sa pireom od bundeve danas sa vama delim recept za perece punjene mozzarellom, kuvane u sodi bikarboni (pa imaju onaj specifičan šmek bavarskog peciva) i premazane sa mešavinom maslinovog ulja i začina... Ma ovo su mnogo više od klasičnih pereca ;)



Potrebno je:
(za 8 pereca)

za testo:
600 g mekog brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 ravna kašičica himalajske soli
60 ml maslinovog ulja
oko 300 ml tople vode

za punjene:
oko 200 g mozzarelle

za kuvanje:
1-2 l vode
50 g sode bikarbone

za premazivanje:
oko 70 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
malo suvog vlašca
malo himalajske soli

i još:
oko 30 g parmezana


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, kvasac, so i šećer te sve dobro promešala a onda dodala maslinovo ulje i vodu te zamesila glatko testo, premazala ga sa malo ulja i ostavila da se udvostruči. Posle ga premesila i opet ostavila oko pola sata da narasta. Mozzarellu sam narendala.


Testo sam podelila na 8 delova i svaki tanjila u dugačku a usku traku, stavila rendan sir, onda preklopila testo i formirala oblik pereca.
U plitku a veliku šerpu sipala sam vodu a kada je provrila i (lagano da ne iskipi) sodu bikarbonu pa sam svaku perecu kuvala oko 30 sekundi po strani a onda ih ređala u pleh na papir za pečenje.


Kada sam iskuvala sve perece (taman su stale u dva pleha) premazala sam ih mešavihom maslinovog ulja, belog luka i vlašca (malo sam ostavila i za serviranje tj. umakanje) i posula sa malo parmezana te pekla u rerni zagrejanoj na 220 stepeni na nivou 2 i 4 na programu 3d topli vazduh, nekih 15-ak minuta tj. dok fino nisu porumenele.
Izvadila sam perece na žicu da se malo prohlade a onda ih servirala sa ostatkom aromatičnog maslinovog ulja.

5 comments:

Petra Kranjica said...

U ovo savršeno izgleda!

Jovanka Baštovanka said...

to potapanje u kipucu vodu je kao kod bejglova.. ali ovooo punjenje, ulala, divota!

Anonymous said...

Potvrdjujem ovo su super perece! Imamo jednog Nemca u centru grada koji ih pravi na licu mesta, mislim peče , tetso spremi pre toga i on ih puni svim i svačim, preukusno!

Anonymous said...

Nisam nikad jela punjene perece, ali one najobicnije bavarske obozavam. Toliko ih obozavam da sam dala 4,90 Evra na aerodromu u Becu za jednu perecu. Pljacka, ali barem sam uzivala. A sigurno bih i u ovim tvojim.

Miljana said...

Uh, ovo deluje mnogo ukusno! Moraću da probam.

Post a Comment