Biftek na salati od rukole sa karamelizovanim kruškama, gorgonzolom i pistaćima


Ako vam treba nešto što se jako brzo sprema a ostavlja wow efekat onda je za mene to ovo jelo... Ukusi su doduše rezličiti ali ako volite sve navedeno topla preporuka je da napravite ovu salaticu...



I ne mora to biti samo neki specijalni dan... Deca, a i mi smo se složili da mnogo više uživamo (u hrani a i inače) onda kada "ne moramo" već se jednostavno desi... i na njihovo pitanje "čemu smo to danas zaslužili" obično dobiju odgovor da je svaki dan poseban i vredan "proslavljanja" ;)



Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 veće šnicle bifteka
malo maslinovog ulja
kockica putera
par čena belog luka
1 kašika smeđeg šećera
1-2 kruške
sok 2 mandarine
125 g gorgonzole
100 g sveže rukole
šaka pistaća
himalajska so



Način pripreme:
Meso sam prelila sa malo maslinovog ulja i marinirala par dana (u frižideru)...
Zagrejala sam liveni tiganj (na jakoj vatri) dok nije krenuo da se dimi a onda dodala malo maslinovog ulja i stavila meso, pored dodala beli luk i kockicu putera i pekla 2 minuta ne pomerajući meso već samo malo prelivajući močom. Posle 2 minuta okrenula sam meso i opet nastavila da ga prelivam močom.



Posle 2 minuta izvadila sam meso i luk na tanjir i prekrila providnom folijom a u tiganj sam dodala seckane kruške, sok mandarina i šećer pa na laganoj vatri dinstala par minuta.
Na tanjire za serviranje stavila sam rukolu, preko iskickala gorgonzolu, dodala kruške, po šniclu seckanog bifteka i preko prelila sirupastim sosom koji se stvorio u tiganju, te pobacala i malo seckanih pistaća... Da i posolila malo meso tek kad je bilo pečeno.



Savet: Liveni taganj je po meni savršen za pečenje mesa jer se na visokoj temperaturi ono spolja fino karamelizuje i bude hrskavo a u unutrašnjosti ostane crveno i božanstveno sočno. Ako želite pečeniju varijantu onda ga pecite po 3 minuta sa svake strane ali molim vas ne duže...


0 comments:

Post a Comment