Crème brûlée sa marakujom + IDEA pdf knjižica na dar / Passion fruit crème brûlée


Crème brûlée je vrlo jednostavan a tako efektan slatkiš. Pored klasičnog recepta i onog sa cappuccinom danas sa vama delim jednu malo "laganiju" i egzotičniju varijantu, sa marakujom i kokosovim mlekom... Tako jednostavno za pripremu a tako efektno...


A u saradnji sa IDEA-om napravili smo i ovu knjižicu sa receptima inspirisanim voćem i povrćem. Svi recepti i fotografije istih kao i dizajn i obrada sadržaja su naših ruku delo, a svo voće i povrće potrebno za pripremu možete naći u najbližoj IDEA prodavnici ili online na http://online.idea.rs 
Kliknite na fotografiju ispod da preuzmete knjižicu i javite utiske ;)



Potrebno je:
(za 4 posudice)

300 ml slatke pavlake
200 ml kokosovog mleka (onog gustog)
5 žumanca
60 g kokosovog šećera
1 burbon vanilin šećer
+ 4 kašike šećera (za flambiranje)


Način pripreme:
Slatku pavlaku sam zajedno sa kokosovim mlekom sipala u šerpicu i na laganoj vatri grejala skoro do vrenja.
U posudu za mućenje stavila sam žumanca, kokosov šećer, vanilin šećer i proceđen sok 3 marakuje te sve dobro promešala a onda malo po malo dodala i mešavinu pavlake i kokosovog mleka.



Keramičke posudice sam namazala puterom, sipala krem a onda ih stavila u veću, dublju tepsiju i napunila je vrelom vodom (do dve trećine visina posudica). Prekrila sam tepsiju alu folijom i pekla u rerni na 180 stepeni 30 minuta.
Izvadila sam pleh iz rerne, otklopila pa posle par minuta izvadila posudice, ostavila ih neko vreme da se ohlade na sobnu temperaturu a onda ih prekrila providnom folijom i stavila u frižider da se dobro ohlade (najbolje preko noći).
Pred služenje posula sam kašiku šečera po vrhu svake posudice i flambirerom karamelizovala šećer. Kada se karamel ohladio od gore sam dodala i po malo marakuje i servirala.



Dodatak: Ako nemate flambirer, možete i klasično u šerpici istopiti tj. karamelizovati šećer i onda preliti po vrhu svake posudice, sačekati da se ohladi i servirati.

2 comments:

Anonymous said...

Bas dobra ideja ovo sa kokosovim mlekom. Prelepe su ti fotografije!
Ovde kod mene prave razliku izmedju marakuje i passion fruit. Ovo na slici je po holandskim definicijama passion fruit, a marakuja je zuta (i spolja). Svejedno, ukus je skoro identican i jako fin.

Anonymous said...

Obe su passion fruit samo dve različite vrste, kao npr crvena i zelena jabuka. Obožavam to voće. Najlepše je što se lako može zamrznuti pa se uživati u njemu i van sezone. Divna ideja sa creme brule

Post a Comment