Gingerbread house


Kućicu od keksa pravimo od kada imamo decu, u početku improvizujući sa oblandama i keksom a kasnije praveći je celu od keksa, i manje-više sam bila zadovoljna testom ali prošle godine sam ipak htela da isprobam neki novi recept i potpuno se oduševila lakoćom rada sa ovim testom, pa čak i kada je malo toplije... Treba ga samo što više rastanjiti (na 2 mm) jer naraste tokom pečenja... 
I da, prošle godine sam se malo "poigrala" i sa "prozorima" od karamele i osvetljenjem iznutra i... bila je to kućica koju sam najlakše napravila do sada ... A evo i kako smo je tačno napravili...

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇


Potrebno je:
(za kućicu i par plehova keksića)

za testo:
250 g šećera
200 g putera
150 ml slatke pavlake ili mleka
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice začina za medenjake
700 g brašna

za "prozore":
100 g šećera
2 kašičice meda
2 kašike vode

za ukrašavanje i "lepak":
2 belanca
300 g prah šećera + još malo


Način pripreme:
Priprema testa: U šerpicu sam stavila zlatni sirup, puter, šećer i začin za medenjake pa grejala dok se sav puter i šećer nisu otopili a onda malo prohladila celu smesu pa dodala slatku pavlaku (tečnu) i dobro promešala.
U činiju za mešanje stavila sam brašno i sodu bikarnonu a onda dodala smesu ostalih sastojaka i zamesila testo.
Testo sam podelila na 4 dela i svaki zasebno umotala u alu foliju i hladila preko noći u frižideru.
Sledećeg dana testo sam valjala među dva lista papira za pečenje (na debljinu 2 mm) i pravila oblike. Ja sam imala šablone za sečenje ali vi možete od kartona napraviti pravougaonik dimenzija 11x21 cm (to bi bile stranice kuće i krov znači ovo ide x 4) i prednja (i zadnja) strana je širine 11 cm, visine na sredini 16,5 cm a sa strane 11,5 cm (ili već iskonstruišite je sami po svojoj želji). Bitno je samo da modlate direktno na papiru koji će ići u rernu na pečenje jer su oblici veliki i ako bi ih odlepljivali sa tog papira i premeštali izgubio bi se početni oblik (manji keksići se mogu premeštati bez problema).
Pekla sam 18 minuta na 180 stepeni a onda malo hladila u plehu a posle par minuta na rešetki... kada se testo potpuno ohladilo (ili neki dan kasnije kada imate volje za to) možete da napravite "staklo" za prozore tj. u šerpicu sam stavila šećer, med i vodu pa na laganoj vatri uz povremeno mešanje kuvala dok smesa nije poprimila boju tamnog karamela. 


Delove kućice sa "prozorima" stavila sam na papir za pečenje ("unutrašnjom"stranom na papir tj. kao kada se i pekla) i pažljivo sipala karamel te ostavila sat-dva da se karamel potpuno stegne a onda pažljivo odvojila delove od papira.
Sledeća faza može da bude šaranje delova kućice ili prvo spajanje pa šaranje... Kako je vama lakše. U svakom slučaju umutite royal icing kojim ćete to raditi. S tim da kasnije u deo za spajanje kućice dodate još malo šećera u prahu da je lakše i brže spojite dok deo za šaranje treba da bude malo tečniji...
Znači dobro sam umutila belanca a onda malo po malo dodavala prah šećer. Za osnovna lepljenja kućice u manju posudu sam stavljala po deo ovog "lepka" i dodavala još malo više šećera u prahu da se brže i lakše stisnu delovi kućice.
Kašičicom sam stavljala "lepak" na ivice kuće, dobro ih pričvrstila i poduprla dok se sve fino nije stislo... onda sam zalepila i krov a kasnije i dimnjak.
Nekog sledećeg dana kada sam imala volje uzela sam ostatak "lepka" (držala sam ga u frižideru prekrivenog folijom i bez problema može stajati danima) stavljala ga u manji špric za dekoraciju i šarala kućicu... Krov sam ceo premazala royal icingom pa posula kokosovim brašnom a na kraju i prah šećerom.

3 comments:

Marija said...

O kakva divota :)
Kao iz bajke o Ivici i Marici. Divim se ovakvom trudu i umecu zaista.
Veliki pozdrav, Marija

Anonymous said...

Za mene je ovo samo misaona imenica... Predivna, savrsena, divim ti se!

Miracle Life said...

Prelepo...

Post a Comment