Juneći gulaš u somunu

Juneći gulaš u somunu

Par kvalitetnih namirnica, mnogo ljubavi i strpljenja i savršen gulaš je tu… Namerno nisam htela dodavati ništa više osim ulja, mesa, luka i paprike te soli…
Ali sam se pri serviranju malo poigrala i gulaš poslužila u somunu i dodala malo topljivog sira pride 🙈 i zaista odličan gulaš postaje savršen 😇.

Juneći gulaš u somunu
Juneći gulaš u somunu
Juneći gulaš u somunu

A i budi uspomene jer pre 20 i kusir godina (kada sam bila trudna i sveže udata) suprug i ja smo puno šetali i znali smo svratiti na početak Skadarlije u pekaru na gulaš u lepinji… Ne znam da li mesto i dalje postoji (guglala sam i da, postoji, Pekara Spasa je u pitanju), odavno nismo šetali tuda ali i dalje se sećam tog savršenog ukusa i doživljaja…

Juneći gulaš u somunu

Uz gulaš u lepinji napravila sam i zanimljivu salaticu od kukuruza koja bi zaslužila i zaseban post ali nadam se da vam i ovako neće promaći neprimećeno jer stvarno je super…

Juneći gulaš u somunu

Sve potrebne namirnice za ovo jelo možete naći u Lidlu.


Potrebno je:
(za 4 osobe)

za gulaš:
1 kg crvenog luka
1 kg junetine za gulaš
maslinovo ulje
so, biber
mlevena slatka paprika

i još:
4 somuna ili lepinje
Pilos gauda u listićima (2 pakovanja)

Juneći gulaš u somunu

za salatu od kukuruza:
500 g smrznutog Freshona kukuruza
malo maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
1 veza peršun lista
200 g Pilos milerama
100 g Kania majoneza
so, biber

Juneći gulaš u somunu

Način pripreme:
Priprema gulaša: U duboki tiganj sam sipala maslinovo ulje pa dodala sitno seckan luk i so, poklopila i dinstala na laganoj vatri oko pola sata često mešajući.
Dodala sam zatim i meso za gulaš, pobiberila, dobro promešala, poklopila i nastavila sa dinstanjem sat-dva tj. dok meso nije omekšali.
Bitno je dinstati poklopljeno, na laganoj vatri i često mešajući. Ako baš zatreba dodati minimalno vode.
Pred kraj dinstanja dodala sam i mlevenu papriku, još 15-ak minuta sve kuvala i sklonila s vatre.

Juneći gulaš u somunu

Gulaš sad možete servirati po želji i ukusu a ja sam uzela somun, isekla “kapicu” malo produbila, stavila par listova gaude na dno, pa gulaš, preko opet par listova sira i zapekla u air fryer-u 7-8 minuta (a može i u rerni naravno), posula sa malo peršun lista i servirala sa kukuruz salatom.

Juneći gulaš u somunu

Priprema kukuruz salate: U livenom tiganju, na malo maslinovog ulja propržila sam kukuruz, da blago porumeni. Preručila sam ga zatim u činiju za mešanje i ostavila da se ohladi a zatim dodala crveni luk, peršun list, mileram i majonez pa sve dobro promešala i rashladila.
Prijatno!

Juneći gulaš u somunuJuneći gulaš u somunu

0 comments:

Post a Comment