Domaća pileća supa sa griz knedlama

Domaća pileća supa sa griz knedlama

Chicken soup je zaista melem za dušu i tako prija i okrepljuje, pogotovo ako ste prehlađeni 🙈…
Ja sam ovog puta pri serviranju u supicu dodala meso i šargarepicu iz supe te zakuvala knedlice pa sama supica tako može biti i lagani ručak ili večera.

Domaća pileća supa sa griz knedlama
Domaća pileća supa sa griz knedlama

I jeste da neki pri kuvanju supice od starta dodaju i meso i povrće da se lagano kuvaju ja povrće dodam na pola puta jer ne volim da mi se prekuva.
Ono samo što je bitno da se meso stavi u hladnu vodu i da se lagano zagreva a kasnije ako vam treba još tečnosti dodajte vrelu vodu… i kuvajte supicu na laganoj vatri… dok meso i povrće ne omekšaju.

Domaća pileća supa sa griz knedlama

Kada je meso u pitanju koristila sam Natur batak i karabatak Perutnine Ptuj jer njihovo meso često koristim a i upakovano u MAP ambalažu. Pakovanje u modifikovanoj atmosferi (MAP – eng. Modified Atmosphere Packaging) predstavlja način produžavanja roka trajanja proizvoda bez ikakvog menjanja svojstava mesa tokom celog svog roka trajanja.


Potrebno je:
(za 4 osobe)

za supu:
3-4 šargarepe
1 koren peršuna
1 koren paškanata
pola korena celera
1 velika glavica crnog luka
2-3 manja krompira
biber u zrnu
1 kašičica suvih začuna
himalajska so
oko 2 l vode

Domaća pileća supa sa griz knedlama

za knedle:
1 jaje
3-4 ravne kašike griza
malo himalajske soli

i još:
malo svežeg peršun lista

Domaća pileća supa sa griz knedlama

Način pripreme:
U veći lonac sam stavila pileće meso, nalila hladnom vodom, poklopila i stavila na laganu vatru da se kuva (nekih pola sata). Kada je voda blago provrila i krenula da se stvara pena po površini skinula sam penu pa kasnije dodala oljušteno povrće, luk koji sam malo prepekla na plotni (uzela sam malo alu folije, luk isekla na pola, stavila na foliju pa na ringlu, kada je porumeneo sa te strane, okrenula sam ga i zapekla i sa druge a onda ubacila u supu, bacila foliju i to je to) biber u zrnu i so pa opet poklopila i na laganoj vatri (tek onako lagano da pućka) kuvala sat-sat ipo tj. dok meso i povrće potpuno nisu omekšali.
Kada je supa bila gotova izvadila sam meso i povrće a supu procedila, zakuvala knedlice i kuvala ih 15-20 minuta tj. dok nisu omekšale.

Domaća pileća supa sa griz knedlamaDomaća pileća supa sa griz knedlama

Priprema knedli: Prvo sam dobro, viljuškom, umutila belance (sa malo soli), zatim dodala žumance a nešto kasnije i kašiku po kašiku griza. Obično mi treba oko tri ipo kašike na jedno jaje ali to poprilično zavisi od veličine jaja. Ostavila sam smesu oko 15-ak minuta da griz malo nabubri a onda kašičicom uzimala malo po malo smese i spuštala u supu tj. prvo kašičicu spustim u supu da se pokvasi i zagreje a onda uzmem malo smese, spustim u supu da se knedlica lagano odvoji od kašike i onda tako uzimam malo po malo smese dok imam…

Domaća pileća supa sa griz knedlama

Meso i šargarepu iz supe sam iseckala na sitno, stavila u tanjire za serviranje, preko sipala supu s knedlama, posula malo peršun lista i poslužila.
Prijatno!

Domaća pileća supa sa griz knedlama

0 comments:

Post a Comment