Baklava rolnice

Baklava rolnice

Ne znam dokle će to trajati… da li će ikada prestati ali kako se približava Badnji dan srce kao da mi je uvezano u lance koje neko zateže i zateže…

Baklava rolnice
Baklava rolnice
Baklava rolnice

Badnji dan je dan rođenja moje mame… Napunila bi 81 godinu da su kockice bile drugačije posložene… Ovako… Ostaju samo uspomene i stezanje u grudima… gorak ukus lepih vremena (pisala sam o tome ovde…) jer evo godine se polako nižu i ovo će biti već četvrti Badnji dan bez nje…

Baklava rolnice

Baklava je uvek bila neizostavni deo trpeze za Badnje veče… Tata je bio zadužen za nju i pravio je u obliku trouglastih “paketića” koje je sa ponosom iznosio na sto ❤️❤️❤️

Baklava rolnice

I jeste da ni jedna moja baklava ikada neće biti ni do kolena tatinoj ali… ja sam se ovog puta poigrala sa oblikom i sastavom pa sam pravila kao rolnice, koristila sam više vrsta orašastih plodova, premazivala kokosovim uljem i zalila sirupom koji nema preko pola kilograma šećera 🙈 i mogu vam reći da sam oduševljena krajnjim rezultatom.

Baklava rolnice

Taman slatka koliko treba, u sredini sočna, od gore hrskava i tako aromatična… Imate moju toplu preporuku da ukrasi i vašu Badnju trpezu.
Mada naravno ako volite slađu i sočniju baklavu možete i duplirati količinu sirupa 🙈

Baklava rolnice

Sve potrebne namirnice za ovaj recept možete naći u Lidlu.


Potrebno je:

1 pakovanje kora za pitu
oko 150 ml kokosovog ulja
100 g oraha
100 g badema
70 g pistaća

za sirup:
200 g šećera
250 ml vode
kora jednog (organskog) limuna
1 šipka cimeta
1 kašika limunovog soka

Baklava rolnice

Način pripreme:
Priprema sirupa: U šerpicu sam stavila šećer, koru limuna, vodu i cimet pa kuvala na umerenoj vatri 5 minuta.
Sklonila sam šerpicu sa vatre, dodala limunov sok, promešala i ostavila sa strane.

Baklava rolnice

Priprema pite: Sve orašaste plodove stavila sam u secko i pulsno usitnila. (a možete i samleti na mašini za mlevenje oraha ako želite da sve bude fino sitno samleveno).

Baklava rolnice

Uzimala sam po dve kore… Prvu koru sam namazala kokosovim uljem, zatim stavila drugu koru preko, i nju premazala kokosovim uljem a zatim posula 2-3 kašike orašastih plodova, preklopila koru na pola i umotala oko igle za štrikanje… Zatim sam “zgužvala” rolnu ka sredini (vidite video) i ređala u namazan pleh.
Postupak sam ponovola sa ostatkom kora i fila..

Baklava rolnice

Zatim sam rolnice isekla na dužinu oko 4 cm, od gore opet premazala kokosovim uljem i stavila u rernu na 160 stepeni da se peče oko sat vremena (pred kraj prekrila sam alu folijom da od gore ne zagori).

Baklava rolniceBaklava rolnice

Pečenu baklavu prelila sam pripremljenim sirupom i ostavila na sobnoj temperaturi da se malo prohladi a zatim stavila u frižider preko noći.
Sledećeg dana od gore sam posula još malo ostatka miksa orašastih plodova i servirala.
Prijatno! I srećni praznici 🍀🤗🥰❤️

0 comments:

Post a Comment