Božićna česnica

Božićna česnica

Moja mama česnicu je uvek spremala za Badnje veče (njen rođendan, kada smo se svi okupljali…) i to je bila posna pogača sa sodom bikarbonom (recept imate ovde) a pošto za Božić (poslednjih dvadeset i kusur godina tj. od kad sam se udala) uvek idemo kod roditelja od supruga, njegova mama, uvek pravi za Božić česnicu kao bogatu, puterastu, lisnatu pogaču…

Božićna česnica
Božićna česnica
Božićna česnica
Božićna česnica

I danas sa vama delim taj recept… recept baba Jele… Doduše ona uvek celo testo rastanji, namaže puterom, urola i onda seče komade debljine 5-10 cm i ređa u okrugli kalup (jedna rolnica centralno a ostale u krug) a ja sam se ovog puta malo više poigrala sa izgledom… da bude ovako kao ☀️ ili 🌻… ali ukus je taj…i ta lisnatost…😊

Božićna česnica

Naravno ubacite i novčić u nju ili već sve ono što tradicionalno stavljate… I srećan Božić svima… Želim da ga provedete u zdravlju i veselju okruženi dragim ljudima ❤️❤️❤️


Sve potrebne namirnice za ovaj recept možete naći u Lidlu.

Potrebno je:
(za kalup prečnika 23 cm)

oko 500 g brašna
1 kašičica šećera
60 ml ulja
20 g svežeg kvasac
250 ml toplog mleka
1 jaje
pola kašičice sirćeta

za premazivanje:
125 g putera
malo soli

Božićna česnica

Način pripreme:
Prvo sam u šolji razmutila kvasac u toplom mleku, uz dodatak šećera.
Kada je kvasac krenuo da “radi” preručila sam ga u činiju za mešanje, dodala ulje, jaje i sirće pa sve dobro promešala.
A onda malo po malo dodavala sam brašno (kome sam dodala so) i mešala prvo viljuškom a kasnije mesila rukama.
Testo sam prekrila providnom folijom i ostavila da naraste.

Božićna česnica

Nadošlo testo podelila sam na dva dela, jedan malo veći i drugi malo manji. Malo manji deo testa sam prekrila providnom folijom i ostavila sa strane a prvo sam radila sa većim delom testa.
Veći deo testa podelila sam na pet delova, svaki rastanjila u kružni oblik i sad jednu “koru” stavila sam u pleh na papir za pečenje, namazala puterom sobne temperature, stavila drugu koru preko, namazala puzerom… i tako dok nisam stavila i petu koru… nju nisam mazala.
Sada sam isekla testo na 8 delova (zrakasto) ali ne skroz do kraja testa već onako par centimerara da sve ostane spojeno.
Od sredine sam vadila testo ka spolja (kao krake, latice) i blago podvlačila pod spoljašnje testo (u videu je to sve jasnije).

Božićna česnica

Uzela sam zatim onaj manji deo testa i podelila na 6 delova. Od jednog dela napravila lopticu i stavila u sredinu pogače a ostalih 5 delova rastanjila kružno i isto poređala i namazala puterom između (ko malopre sa onim većim delom). Kada sam sve namazala i poređala malo sam dodatno istanjila “koru” pa isekla zrakasto na 8 trouglova, ovog puta znači seče se skroz do kraja.
Uzimala sam jedan po jedan trougao, ove donje ivice malo savila na unutra i ređala oko centralne kuglice zrakasto (vidite na videu).

Božićna česnica

Sad kada je oblikovanje pogače gotovo ubacila sam paricu (koju sam dobro oprala i držala u alkoholu neko vreme) i onda stavila “obruč” za tortu da bi pogača imala pravilan okrugao oblik (pred kraj pečenja sam ga skinula). A vi možete celu pogaču praviti u okrugloj tepsiji prečnika oko 22-25 cm).

Božićna česnica

Pogaču sam ostavila malo da naraste a onda premazala žumancetom i posula susamom.
Rekla sam je na 180 stepeni oko 40 minita tj. dok fino nije porumenela.
Čim sam je izvadila z rerne premazala sam je sa malo putera i ostavila malo da se prohladi a zatim servirala.
Prijatno!

0 comments:

Post a Comment