Losos na salati od sočiva / Salmon with Lentil Salad

Losos na salati od sočiva

Glavna "zvezda" ovog recepta je salatica od sočiva... Jako zdrava, ukusna, slojevita... Možete je jesti toplu tek pripremljenu a super je i hladna sledećeg dana...

Losos na salati od sočiva

Riba je tu da upotpuni celu priču... Ne mora biti losos, može bilo koja filetirana riba po ukusu... a ovaj preliv za file ribe nama je omiljen... slatkast, ljutkast, karamelizovan... Ma savršen...
Probajte i javite utiske...

Losos na salati od sočiva

I samo da izrazim svoje oduševljenje Prirodan med medom sa limunom... Tako fin i intenzivan ukus limuna prožet slatkoćom meda... zaista savršen dodatak za prelive za salate, za prelive i soseve za ribu ili kao dodatak bilo gde bi inače dodali limun... Za kolače je isto fantastičan ali o tome nekom drugom prilikom...

Losos na salati od sočiva

Potrebno je:

za salatu:
250 g zelenog sočiva
1 glavica crvenog luka
2 šargarepe
1 manja zelena tikvica
100 g paradajza sušenog na suncu

za preliv:
1 veza svežeg peršun lista
2 čena belog luka
50-70 ml maslinovog ulja
himalajska so, biber

Losos na salati od sočiva

za ribu:
file lososa
malo dimljene paprike
malo ljude paprike
malo granula belog luka
malo granula crnog luka
himalajska so, biber
2 kašičice smeđeg šećera
malo maslinovog ulja

Losos na salati od sočiva

Način pripreme:
Veče pre potopila sam sočivo... Nije neophodno ali ako imate vremena svakako preporučujem. A onda sledećeg dana isprala sam ga u par voda, nalila hladnom vodom i stavila da se kuva. Kada je voda provrila prosula sam je i nalila novu, vruću vodu, i kuvala sočivo kod nije omekšalo (a zatim procedila i ostavila malo da se prohladi)... To je bilo jako kratko, posle možda 10-ak minuta bilo je gotovo... (Ako sočivo niste potapali trebaće vam malo duže vremena, svakako probajte s vremena na vreme da vidite da li je kuvano i pazite da se ne prekuva i raspadne).

Losos na salati od sočiva

U tiganju na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan crveni luk, zatim dodala seckanu šargarepicu a kada je i ona omekšala i seckanu tikvicu te paradajz sušen na suncu. Sve zajedno sam dinstala još nekih 5 minuta a onda sklonila sa vatre i ostavila malo da se prohladi.

Losos na salati od sočiva

Preliv za salatu sam napravila tako što sam u činijici pomešala med sa limunom, maslinovo ulje, protišnjen beli luk, sitno seckan perpun i so.
I sad u činiju za salatu stavila sam dinstano povrće, kuvano sočivo, preliv i sve dobro promešala. Po potrebi dodala još malo soli i bibera.

Losos na salati od sočiva

Ribu sam pripremila tako što sam prvo očistila krljušt sa kože lososa, dobro ga oprala, prosušila i stavila u pleh (na papir za pečenje).
U posudici sam pomešala obe vrste paprike, obe vrste granula luka, so, biber, šećer i malo maslinovog ulja pa ovom smesom premazala file lososa. Pekla sam ga u predhodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta (zavisi od veličine parčića).

Losos na salati od sočiva

I znači pri serviranju na dno tanjira stavila sam svež baby spanać, na to salatu od sočiva a preko file lososa.

Losos na salati od sočivaLosos na salati od sočiva

0 comments:

Post a Comment