Rolovani svinjski kare sa karamelizovanom šargarepom

Rolovani svinjski kare

Jedan ovakav komad mesa je "dostojan" svake svečanije prilike ili slavske trpeze a sprema se gotovo sam 😇. Dobro ima malo petljancije oko pripreme mesa ali posle rerna odradi sve sama a na vama je da se posvetite pripremi priloga, salatice i dragim ljudima oko sebe… 
Recept za slatki nepečeni rolat koji "viri" na po nekoj fotografiji imate u predhodnom postu, na ovom linku...

Rolovani svinjski kare

Post je nastao u saradnji sa Voćna Dolina sokovima nastalim u srcu najpoznatijeg voćarskog kraja u Srbiji, okružen osunčanim padinama i nepreglednim voćnjacima. Zato Voćna Dolina ima samo ukuse od domaćeg voća, a odnos cene i kvaliteta je čini idealnim izborom za vašu porodicu.
Kada trpezu krasi Voćna Dolina, onda je slava prava milina...

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Rolovani svinjski kare

Potrebno je:

1 svinjki kare bez koske (oko 2 kg)
100 g dimljene pečenice
4 kriške tost hleba
40 g parmezana
1 kašičica granula belog luka
1 kašičica granula crnog luka
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog majorana
1 kašičica suvog bosiljka
1 prepuna kašičica dimljene paprike

1,5-2 kg krompira
100 g putera
so, biber
svež ruzmarin
50 ml belog vina

Rolovani svinjski kare

za karamelizovanu šargarepu:
1-1,5 kg šargarepe
malo maslinovog ulja
kašičica-dve smeđeg šećera
3 kašike aceto balsamico-a
so, biber

Rolovani svinjski kare

za salatu od pečenih paprika:
15-ak pečenih i očišćenih paprika
2 čena belog luka
maslinovo ulje
so

Rolovani svinjski kare

Način pripreme:
Dan pre sam pripremila meso tj. prvo sam ga isekla... išla sam duž ivice masnoće i kružno sekla meso dok ga nisam "otvorila" i dobila veliki pravougaonik debljine oko 1 cm… Zatim sam meso dobro izlupala, začinila solju i biberom a onda poređala red dimljene pečenice, pa raspodelila fil, urolala, vezala kanapom, umotala u providnu foliju i ostavila u frižideru preko noći.

Rolovani svinjski kare
Rolovani svinjski kare

Fil sam napravila tako što sam u električnoj seckalicu grubo samlela tost hleb a zatim ga pržila na malo maslinovog ulja stalno mešajući.
Kada je hleb porumeneo sklonila sam ga sa vatre a kada se prohladio dodala parmezan i začine pa sve dobro promešala.

Rolovani svinjski kare

I znači sledećeg dana na dno pekača stavila sam malo putera pa krompir a na krompir meso koje sam začinila i premazala puterom. Sa strane sam stavila i grančice ruzmarina, sve prelila sa malo belog vina, poklopila i pekla 2 sata na 160 stepeni.

Rolovani svinjski kare

Pred kraj pečenja sam otklopila posudu, pojačala vatru i zapekla meso a zatim izvadila meso na tacnu, prekrila alu folijom a krompir vratila u rernu da se zapeče odgore.

Rolovani svinjski kare

Prilog od šargarepe napravila sam tako što sam na malo maslinovog ulja dinstala šargarepu dok nije omekšala (poklopljeno na laganoj vatri) a zatim pojačala vatru, otklopila, dodala šećer i aceto balsamico i stalno mešajući dinstala par minuta. Pred kraj sam začinila i solju i biberom.

Rolovani svinjski kare
Rolovani svinjski kare

Salatu od paprika napravila sam tako što sam ređala red pečene paprike, pa tu i tamo stavila beli luk, posolia, zalila maslinovim uljem pa ceo postupak ponavljala dok sam imala sastojaka.

Rolovani svinjski kare

I znači na tanjire za serviranje s jedne strane sam stavila pripremljen krompir, šargarepu i papriku a sa druge strane na mix zelene salate stavila sam meso i poslužila.

Rolovani svinjski kare

0 comments:

Post a Comment