Pečena ćuretina i preliv / Roasted Turkey and Gravy

Roasted Turkey and Gravy

(Recipe in English)

Retko jedemo ćuretinu, a ne znam zašto jer je baš fina... I nije tako komplikovano pripremiti je... Caka kod svakog mesa koje "preti" da bude suvo, kada se peče, je da budete strpljivi (pečete na nižoj temperaturi) i sočno meso neće izostati. 


Roasted Turkey and Gravy

Vodeći se time zaista sam "iz prve" dobila savršeno pečeno meso i mislim da će se ćurka sada češće nalaziti na našem stolu jer smo smazali toliko da mi je jedva ostalo za leftover recept (recept sa ostatkom ćuretine koji sledi u nekom od narednih postova) a samo je nas četvoro jelo uz sve priloge i ostalo... 
Ako uspete da nađete i celu (manju) ćurku postupak je isti samo što onda nešto duže trebate peći pod folijom na nižoj temperaturi... ali kako god mislim da će ćurka u delovima biti ujednačenije pečena nego da je pečete celu.



Nego pre nego što pređem na recept samo da povežem par predhodnih recepata a i da najavim par sledećih... Naime kao prilog pečenoj ćuretini lepo se slaže pečeni batat sa ljutim jogurtom a kao salata fina je salata od karamelizovanih krušaka sa prelivom od lešnika.


Roasted Turkey and Gravy

Kao prilog dobro ide i "punjenje" za ćurku koje se u stvari sprema van ćurke a u suštini je neka vrsta pudinga od starog hleba, a i sos od brusnica se savršeno slaže sa celom pričom ali recepti za to slede ovih dana...


Roasted Turkey and GravyRoasted Turkey and Gravy

Pri mariniranju mesa zgodno je imati veću VacSy posudu jer meso u VacSy-ju bolje i brže upije marinadu a i ovaj sistem posuda za duže čuvanje hrane je jako zgodan za čuvanje hrane koja vam ostane posle obroka.


Roasted Turkey and Gravy

Potrebno je:
(za 6-8 osoba)

1 polovina ćurećeg filea (oko 1,5 kg)
1 veći ćureći batak

za marinadu:
2 kašike senfa
2 kašičice meda
malo maslinovog ulja
2-3 čena belog luka


Roasted Turkey and GravyRoasted Turkey and Gravy

i još:
2-3 glavice luka
par šargarepa
oko 200-300 ml belog vina
himalajska so, biber

za premazivanje:
kockica putera
2 kašike meda
sok 1 crvenog grejpa

za preliv:
moča od pečenja
200-300 ml ćureće ili pileće supe
2-3 kašičice skrobnog brašna
malo vode


Roasted Turkey and Gravy

Način pripreme:
Ćuretinu sam premazala mešavinom senfa, meda, belog luka i maslinovog ulja i stavila u veću VacSy posudu pa u frižider.
Kada je došlo vreme pečenja na dno pleha stavila sam grubo iseckan luk i šargarepu, poređala meso (koje sam dobro nasolila) i prelila sa 200-300 ml belog vina. Pleh sam prekrila alu folijom i stavila u rernu na 160 stepeni i nekih sat i po vremena. Posle tog vremena pojačala sam vatru na 180 stepeni i pekla narednih 40-ak minuta.


Roasted Turkey and Gravy

U međuvremenu sam napravila sos za premazivanje tj. u šerpicu sam stavila puter, med i sok grejpa pa kuvala par minuta tj. dok nije postalo sirupasto.


Roasted Turkey and Gravy

Meso sam posle isteka 40-ak minuta otklopila, ocedila moču i premazala pripremljenim premazom od meda i grejpa pa vratila u rernu na 200 stepeni s tim da sam svakih par minuta ponovo premazivala i pekla sve dok nisam bila zadovoljna bojom mesa. Kada je meso fino porumenelo izvadila sam ga iz rerne, prekrila alu folijom i ostavila da odmori oko 10-ak minuta pre sečenja.

Roasted Turkey and GravyRoasted Turkey and Gravy
Roasted Turkey and Gravy
Roasted Turkey and Gravy

U međuvremenu sam procedila moču, dodala malo supice, skrobno brašno pomešano sa malo vode i sve zajedno kuvala na laganoj vatri stalno mešajući žicom za mešanje, dok se nije stvorio fin sos. Sos ne treba da bude suviše gust jer kako se bude hladio tako će postajati sve gušći.


Roasted Turkey and GravyRoasted Turkey and Gravy

I znači kada sam isekla meso servirala sam ga sa svim drugim pripremljenim :) I zaista je sve puno različitih i slojevitih ukusa i nama se sve jako dopalo... A ako ste dobro organizovani nije tako naporno pripremiti sve...

Roasted Turkey and Gravy

Napomena: Porcelan korišćen na fotografijama je Royal Gold Bordeaux, escajg je Caprice pozlaćeni set a čaše Magic Harmony a sve to by Zepter.

2 comments:

MessyDesk said...

Ovo predivno izgleda samo me zanima sta se desi sa lukom i sargarepom sa dna posude?

JA U KUHINJI... said...

Valentina povrće možete propasirati i dodati u preliv ili ovako servirati sa strane...

Post a Comment