Piletina sa medom i senfom (na šarenoj salati) / Honey Mustard Chicken Salad


Lagan a baš onako aromatičan obrok, marinada za meso (od senfa i meda) koja služi i kao preliv za salatu, daje ono nešto celoj stvari a sada dodaci povrća su izmenljivi i svaki put možete dobiti sličnu a različiti salaticu. Ja sam ovog puta dodala kukuruz, mini paradajz i avokado i baš se sve fino uklopilo...


Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 pileća filea
50 g pancete
1 glavica salate
100 g matovilac salate
300 g kukuruza
200 g mini paradajza
1 avokado
3-4 kašike semenki suncokreta
1 manja glavica crvenog luka


za preliv i marinadu:
1 kašika meda
1 kašičica senfa
1 kašičica rustičnog senfa
1 čen belog luka (rendan)
3-4 kašike maslinovog ulja
sok pola limuna
himalajska so
1 kašičica sitno seckanog peršun lista


Način pripreme:
Meso sam odvojila od eventualnih žilica i svako belo meso isekla po debljini na pola (da dobijem tanje šnicle, ovo ako su veliki komadi, ako ne ne mora). 
Marinadu sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu a onda polovinu stavila u meso a polovinu sačuvala za preliv. Naime meso sam prelila marinadom i stavila u frižider na 2 sata (a može i preko noći) a ostatak marinade sam prekrila providnom folijom i isto odložila u frižider.


Kada sam rešila da pripremam salaticu meso sam izvadila nekih 30-ak minuta ranije, salatu sam dobro oprala u više voda i ocedila a semenke suncokreta sam blago propržila, kukuruz skuvala... Da, pre svega toga iseckala sam crveni luk jako sitno pa prelila sa malo maslinovog ulja i nasolila te ostavila tako da odstoji i "pusti" ljutinu.


Zagrejala sam dobro liveni tiganj pa propržila slaninicu a onda je izvadila, dodala mrvicu putera i ubacila meso pa ga na jačoj vatri pekla po par minuta sa svake strane. Sklonila sam onda tiganj sa vatre, prekrila ga alu folijom i ostavila meso da odmori tako u tiganju i još kratko se dopeče.


Na tanjir za serviranje stavila sam sve vrste salata, meso koje sam iseckala na trakice, avokado, kukuruz, mini paradajz, crveni luk, suncokret, slaninicu... i sve prelila ostatkom marinade u koju sam dodala i moču od mesa...
Možete servirati i sve tako "razdvojeno" a možete i meso i avokado iseći na sitnije komade pa onda sve dobro promešati i servirati.



Dodatak: Sa istom marinadom možete napraviti i super ukusne i sočne pileće karabatkove, posebno ako imate liveni tiganj tj. karabatkove držite u marinadi sat-dva a onda liveni tiganj dobro zagrejte, stavite malo maslinovog ulja i na naglo ispecite meso sa obe strane (prvo kožom na dole) a onda dodajte sitno seckan luk, malo belog vina i stavite u rernu na nekih 30-ak minuta i 220 stepeni... U međuvremenu pripremite prilog po želji (mislim da bi palenta ili krompir pire fino išli zbog moče) i uživajte :)

0 comments:

Post a Comment