Domaći kefir + smoothie sa borovnicama


Da li koristite kefir u svojoj ishrani? I ne, ne mislim na onaj kupovni jer to nema gotovo nikakve veze sa kefirom koji sami možete napraviti u svom domu... U stvari jedino možete piti pravi kefir ako ga sami napravite...
O svim dobrobitima kefira neću sad pisati jer na ovom linku sve vam je SAVRŠENO objašnjeno... Ja ću samo napisati kako i kada ga ja pravim i kako ga možete pretočiti u božanstveni smuti...



Kefirna zrnca ne možete nigde kupiti ali možete dobiti i započeti svoju avanturu. Ja sam svoja dobila od drage mi Gage a inače na netu postoje grupe o razmeni kefirnih zrnaca pa im se možete priključiti... Ili pisati meni u inbox pa vam mogu poslati (na teritoriju Srbije).
Malo je nezgodno imati obavezu više u danu jer je kefir kao kućni ljubimac i treba svakodnevno voditi računa o njemu, hraniti ga, procediti, oprati... Međutim mi ne pijemo kefir tokom cele godine već u zimskom periodu. Zašto? Pa zato što tada jednoj turi kefira treba taman 24 h da se napravi i onda imam "petljancije" jednom dnevno, a leti bi to bilo i dva puta... osim ako deo vremena kefir ne držim u frižideru a to je opet dodatna obaveza i razmišljanje...



Znači kad dođe hladnije vreme izvadim kefirna zrnca iz friza, stavim ih u teglu sa vodom, poklopim i odložim u frižider. Sledećeg dana u teglu od litar ipo stavim te 2 kašike kefirnih zrnaca, sipam oko 500-600 ml mleka, poklopim i držim na sobnoj temperaturi oko 24 h... Sledećeg dana procedim (u početku bacim to mleko), operem zrnca, nalijem novim mlekom i opet ostavim 24 h... Tih prvih dana u stvari "budim" kefirna zrnca i mleko se gotori i ne zgusne... Onog dana kada se cela smesa zgusne u roku od 24 h znači da su oživela i tada je procedura sledeća i obično to radim uveče. Procedim kefir u čistu teglu i taj kefir odložim u frižider i u toku sledećeg dana popijemo a kefirna zrnca dobro operem pod mlazom hladne vode i stavim u teglu (koju sam isto oprala), nalijem mlekom, poklopim i ostavim 24 h na sobnoj temperaturi. Sledeće večeri opet u onu teglu gde mi je proceđen kefir sipam novi i stavim u frižider a zrnca operem, vratim u "svoju" teglu, nalijem mlekom i ostavim naredna 24 h... I tako u krug.



Količina kefirnih zrnaca će se u roku od nedelju dana gotovo udvostručiti i onda polovinu možete zamrznuti ili iskoristiti u nekom smutiju a sa polovinom nastaviti ceo proces.
Ja obično koristim jednu šaku kefirnih zrnaca i oko 1 l mleka... ali i neki drugačiji odnos nije strašan jer jednostavno ako imate više kefirnih zrnaca dobićete jači kefir i brže će se napraviti a ako imate manje biće blaži.
Ako par dana ne želite da pravite kefir onda zrnca stavite u vodu (kojoj ste dodali malo mleka) i držite u frižideru... i ne zaboravite svakih par dana da promenite vodu i dodate novo mleko... A onda kad želite da ga pravite opet nalite samo mleko i držite na sobnoj temperaturi...



A kad dođe toplije vreme ja operem zrnca, stavim ih na alu foliju i zamrznem pa kad zahladni sve iz početka... Evo već par godina se igram sa kefirom i baš volimo da ga pijemo i baš onako prija, bilo sam bilo u smutiju, možete staviti i u peciva, pite, krofne, palačinke,...svašta nešto.
I da, samo pre nego što pređem na recept još da dodam da mleko treba da bude sa što više procenama mlečne masti a idealno bi bilo da je domaće, prirodno, sveže pomuženo :) (ja sam par godina imala tu privilegiju iako živim u Beogradu pa sam tim pre kefir pravila samo u zimskom periodu tj. kad je hladno)



Potrebno je:
(za 2 osobe)

400 ml domaćeg kefira (ili jogurta)
2 zrelije banane
2 šake smrznutih šumskih borovnica ili 125 g ovih većih
sok 1 narandže
1 kašičica meda
1 ravna kašika chia semenki
pola ravne kašičice cimeta
par grančica nane (za dekoraciju)



Način pripreme:
Ako koristite štapni mikser onda sve sastojke stavite u veću teglu a ako koristite blender onda u blender, dobro sve smiksajte i sipajte u čaše. Od gore po želji stavite po koju borovnicu, malo chia semenki i po listić nane.


3 comments:

Tatjana said...

Jedna sugestija. Zrnca ispiranjem u vodi gube dobar deo korisnih bakterija. Ne postoji razlog zašto bi se ispirala. Više izvora na internetu navodi da se zrnca ne peru. Ja čak ni teglu ne ispiram vodom svaki put, dva puta nedeljno je operem toplom vodom. Pravim kefir po Anitinom uputstvu od 2013. i radim to i leti. Ujutro ga procedim, ostavim na kuhinjskom elementu. Uveče pred spavanje promešam, poklopim, stavim u frižider i ujutro cedim i odmah imam hladan za piti.

JA U KUHINJI... said...

Tatjana: Da ne mora se ispirati stalno mada ja eto volim a ima i varijanta da se proceđen kefir drži još 24 h na sobnoj temperaturi pa tek onda stavi u frižider... To je sad sve stvar navike i ukusa a ja leti ipak volim malo da "odmorim" od svega toga što naravno nije pravilo već samo moj izbor :)
Srdačan pozdrav!

Laka kuharica said...

Kao studentica sam preživjela na kefiru koji sam radila. Kasnije sam ga opet radila, a onda prestala jer sam dobila neki osip. Sada ga radi moj muž, ali ja ga ne jedem iako obožavam kefir. Ovaj smoothie izgleda divno, no ja nikada nisam voljela bilo što miješati u kefir ili jogurt.

Post a Comment