Rižoto sa gljivama


Ja pijace baš-baš ne volim jer ma kako na prvi pogled sve vrvelo od svežeg voća i povrća ja uvek vidim smeće (zgaženo voće i povrće) ispod i oko tezgi, osetim taj neki ustajali miris a i ta silna gužva ljudi kao u košnici me potpuno odbija... Tako da je odlazak na pijacu za mene nužno zlo... 
Ipak radujem se suboti na lokalnoj pijaci, onda zanemarim i ljude i prljavštinu i sve jer ima par zanimljivih tezgi kojih nema drugim danima... Jedna je sa svežim raznim začinskim biljčicama a druga je sa raznim vrstama gljiva. 
Gljive jako volimo ali se ne razumemo u to koje su jestive a koje ne tako da se nikad ne upuštamo u samostalno branje, i kada smo u šumu i vidimo neku zanimljivu ne diramo je ;)
Ove pečurkice sa modrim drškama (modrikače) prvi put sam videla, delovale su mi jako simpatično i odmah sam ih uzela, a kad sam već bila tu uzela sam i po malo od nekih drugih vrsta i sve to pretočila u ovaj fini rižoto, tako intenzivnom mirisa i ukusa da smo se prosto osećali kao u sred šume dok smo ga jeli ;)
A kod pripreme rižota fora je koristiti pirinač okruglog zrna, stalno mešati, kuvati na laganoj vatri i tečnost dolivati malo po malo (tečnost treba da bude vrela, da ne hladi rižoto)... I sad količina tečnosti koja će vam trebati varira ali već ćete po osećaju i ukusu lako odrediti kada da stanete...



Potrebno je:

150 g modrikača
150 g shiitake
150 g braon šampinjona
100 g lisičarka
1 kašika suvih vrganja
1 kašika suvih lisičarki
400 g kočanskog pirinča
150 ml belog vina
1l-1,2l pilećeg bujona (ili od povrća ili vode)
40 g parmezana
2 glavice crnog luka
par čena belog luka
malo maslinovog ulja
kockica putera
himalajska so, biber
suva majčina dušica
svež peršun list



Način pripreme:
Sve vrste svežih gljiva sam "oprala" tj. očistila od nečistoća papirnatim ubrusom i isekla na krupnije. A suve sam prelila sa 100-200 ml vrele vode i ostavila oko pola sata da "omekšaju".



Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan crveni luk a kada je omekšao dodala i gljive, posolila, pobiberila, dodala majčinu dušicu i na jačoj vatri, često mešajući, dinstala 15-ak minuta. Kada je isparila tečnost od gljiva dodala sam pirinač i stalno mešala par minuta a onda smanjila vatri, dodala potopljene suve gljive i belo vino pa dinstala dok vino nije isparilo. 



Sledilo je malo po malo dodavanje bujona i uz stalno mešanje kuvanje na laganoj vatri oko 15-20 minuta tj. dok pirinač nije omekšao.
Pred kraj kuvanja dodala sam sitno seckan beli luk, kockicu putera i parmezan a kada sam ga sklonila s vatre i svež peršun list.
Pri serviranju posula sam ga dodatno sa malo peršun lista i parmezana.



Napomena: Uz male izmene rižoto može biti i postan tj. pileći bujon zamenite onim od povrća i izostavite puter i parmezan.
Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

1 comments:

Anonymous said...

Bas lepo! Volim rizoto sa pecurkama, narocito ovako kad ih ima raznih vrsta. Pre par nedelja sam pravila nesto kao tasmanijski truffel rizoto, naravno bez trufla, ali sa maslinovim uljem sa truflom. Nesto slicno kao tvoj rizoto, samo sto to ulje i crno vino (na moje iznanadjenje). Bilo je dobro.

Post a Comment