Ćuftice u sosu ala bećarac / Baked meatball with hasselback potatoes


Bećarac jako volimo i u sezoni ga pravimo baš često... Ipak sinkić svaki put kaže kako želi da ga jede svaki dan ;) a pošto ga uvek jedemo samog ili sa jajima poželeo je nekada da bude kao prilog nekom mesu :). 
Iz te njegove želje i potrebe da napravim ručak koji on kasnije može sam da podgreje i jede, nastalo je ovo jelo za koje je imao samo reči hvale.



Potrebno je:
(za 4 osobe)

za sos ala bećarac:
1 glavica crvenog luka
3 paprike
4 paradajza
1 kašičica koncentrovanog paradajza
100 ml pasiranog paradajza
himalajska so, biber
1 kašičica dimljene paprike
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja



za ćuftice:
1 manja glavica crvenog luka
1 šargarepa
2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka
2 kašike sitno seckanog svežeg peršun lista
1 jaje
800 g mešanog, mlevenog, mesa
2-3 kašike hlebnih mrvica
himalajska so, biber
1 ravna kašičica dimljene paprike
malo maslinovog ulja

i još:
100 g rendanog sira
oko 1 kg mladih krompira
oko 50 g putera



Način pripreme:
Priprema sosa: U velikom tiganju, na malo maslinovog ulja, propržila sam crveni luk seckan na rebarca, kada je omekšao dodala sam papriku seckanu na kockice a kada je i ona malo porumenela i paradajz (oljušten, i iseckan bez semenkica). Sve zajedno sam dinstala 15-ak minuta a onda dodala koncentrovani paradajz, pasirani paradajz, beli luk, so, biber te dimljenu papriku, sve dobro promešala i krčkala 15-ak minuta.



Priprema ćuftica: U činiju za mešanje stavila sam meso, seckani bosiljak i peršun, jaje, prezle, so, dimljenu papriku te rendanu šargarepu i crni luk koje sam predhodno malo propržila na mrvi maslinovog ulja. Sve sam dobro pomešala i pravila ćuftice te ih na naglo ispržila na malo maslinovog ulja.



Slaganje: U veću keramičku posudu (ili više manjih) na dno sam stavila pripremljeni bećarac, od gore poređala ćuftice i stavila u rernu na 200 stepeni i nekih 30 minuta. Posle tog vremena dodala sam rendani sir i sve zajedno još kratko zapekla.
Uz ovo jelo poslužila sam krompir pečen sa puterom. Naime krompire sam zasekla kao "harmoniku", tu i tamo stavila listić putera, posolila i pekla u rerni na 220 stepeni oko 50 minuta tj. dok nije fino porumeneo.

1 comments:

Post a Comment