Tost ideje za doručak / Toast breakfast ideas - II od III


Kao što sam u prošlom postu rekla ove nedelje na JA U KUHINJI... pijemo jutarnje kafice i dajemo predloge za doručak na tostu...
Danas su na redu slane (mrsne) idejama za doručak... Domaća jetrena pašteta je savršena alternativa kupovnim i toplo vam preporučujem da ne budete "lenji" i napravite je... U frižideru može stajati do 2 nedelje i zaista nema potrebe da kupujete industrijske gde ima svega samo ne onoga što treba da čini jednu jetrenu paštetu.



Inače ove i mnoge druge ideje za doručak možete naći u pdf knjizi "Džežverski doručak" koju je pripremila NajboljaMamaNaSvetu.com, omogućila Doncafé a recepte za vas su pripremile Moje GrnePrstohvat soliMilin KuvarKuhinja zaposlene žene i JA U KUHINJI....


Klik na sliku da preuzmete knjižicu u prf formatu...


TOST SA DOMAĆOM JETRENOM PAŠTETOM

Potrebno je:
(za oko 500-600 ml paštete)

600 g pileće džigerice (ako je moguće organske ili domaće)
oko 300-400 ml mleka
6-7 tankih listova pancete (oko 50 g)
125 g putera + oko 100 g (za "zatvaranje" paštete)
1 manja glavica crvenog luka
1 čen belog luka
malo himalajse soli i sveže mlevenog bibera
oko 50 ml brandy-ja, whisky-ja ili ruma


Način pripreme:
Džigericu sam dobro oprala, odvojila pažljivo žilice i prelila mlekom, poklopila te ostavila u frižideru na par sati. Posle sam je dobro isprala (mleko obavezno bacite), prosušila kuhinjskim papirom i ostavila da čeka svoj "red".
Tučani tiganj sam prvo dobro zagrejala a onda stavila slaninicu i ispekla da postane hrskava. Izvadila sam slaninicu, dodala pozamašku kocku putera (od onih 125 g) i sitno seckan crveni luk, posolila pa na jačoj vatri stalno mešajući pržila par minuta, dodala zatim i pripremljenu džigericu, pobiberila i nastavila sa prženjem oko 5 minuta s vremena na vreme mešajući. (Džigerica spolja treba da porumeni ali unutra i dalje da bude blago ružičasta). Prelila sam sve sa malo viskija, još kratko prodinstala i sklonila sa vatre.
U električnu seckalicu sam stavila slaninicu, sitno seckan beli luk, pripremljenu džigericu (ali u početku bez tečnosti koja se stvorila) i polovinu od preostalih 125 g putera. Pulsno sam sve miksala a onda dodala preostalu tečnost od džigerice i preostali puter pa nastavila sa miksanjem dok sve nije postalo fino glatko i ujednačeno. (Probajte i ako treba malo posolite ali vodite računa da je slaninica poprilično slana i da vam ne treba puno soli jer lako možete presoliti).


Paštetu sam preručila u teglice a onda u šerpici otopila oko 100 g putera i na tihoj vatri ga "pržila" tj. pravila pročišćen puter. Kad je prestao da peni i na dnu se stvorili oni braon "zagoreli" delići vreo puter sam lagano prelila po vrhu svih posudica sa paštetom, sačekala da se sve malo prohladi a onda poklopila i stavila u frižider do korišćenja.
U frižideru, preliveno tako sa pročišćenim puterom može stajati do 2 nedelje doduše tako je dobra da sumnjam da će vam toliko izdržati. I iz praktičnih razloga bolje je da je stavite u više manjih nego jednu veću činijicu.
Serviranje: Kada je serviranje u pitanju paštetu možete namazati na domaći kreker, prepečen tost, običan hleb... a od gore dodati recimo u jednoj varijanti malo pečene slaninice, kiselih krastavčića i svežeg origana ili crvenog luka, paradajza i rukole ili kapra, ljute papričice, maslina ili... ili...


TOST SA PESTOM OD RUKOLE, MOZZARELOM, PEČENICOM...

Potrebno je:

za pesto od rukole:
70 g sveže rukole
šaka (oko 50 g) sirovog badema
40 g parmezana
1 čen belog luka
kora pola limuna
50 ml maslinovog ulja
himalajska so

i još:
integralni tost hleb
100 g mozzarelle
100-200 g mini paradajza
50-100 g pečenice
par zelenih maslina punjenih bademom
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
Priprema pesta od rukole: U električnu seckalicu stavila sam rukolu, badem, beli luk, parmezan, so, koru limuna i malo maslinovog ulja pa pulsno miksala dok se sve nije fino ujednačilo. Pred kraj miksanja dodala sam i "mrvicu" hladne vode. Sos sam onda preručila u teglicu, zalila sa malo maslinovog ulja i koristila po potrebi.
Priprema tosta: Hleb sam tostirala, premazala pestom od rukole, stavila onda po neko parče pečenice, listić sira, malo paradajza, kolut masline i ukrasila sa malo sveže rukole i prelila sa mrvicom maslinovog ulja.


JAJE NA OKO NA TOSTU

Potrebno je:
(za 2 osobe)

200 g bebi spanaća
1 čen belog luka
malo muskatnog oraha
himalajska so, biber
2-4 jaja
4-8 lista dimljene slanine
2-4 kriške hleba (zavisi od veličine)
malo listića parmezana (može i rendanog)
malo suvog origana


Način pripreme:
U tiganju sam prvo ispekla listiće slaninice. Izvadila ih zatim na tanjir a u istu masnoću stavila spanać i beli luk. Posolila sam, pobiberila i dodala mrvu muskatnog oraha pa kratko sve propržila a onda raspodelila na tost hleb (koji sam prethodno ispekla). U ostom tiganju sam onda ispekla i jaja na oko i sad na spanać sam stavila listove slaninice a na to jaja, posula sa malo origana i posula sa malo parmezana.

5 comments:

Anonymous said...

Koja divna šarolikost na stolu. Ima tu za svakoga ponešto!

Laka kuharica said...

Kako doručkujem uvijek i samo voće (banana, jabuka i slično), ovo mogu samo gledati i guštati..... kavu. Bez kave mi nema jutra.:)) I posve si u pravu, nitko ne bi trebao (smio) kupovati paštetu jer se domaća lako radi, fina je i zdrava.

jelena307 said...

Zanima me da li bi moglo u pastetu umesto brendija-viskija-ruma da se stavi domaca rakija? (Samo to imam)

JA U KUHINJI... said...

jelena307: Može, a može se staviti i malo crnog vina umesto brendija-viskija-ruma

jelena307 said...

Super, to ce mi olaksati celu stvar! :)

Post a Comment