UVAC II - Sjenička jagnjetina



A kako stići do Uvca? Pa sad zavisi s koje strane mu "prilazite", ako idete iz Beograda onda vam treba gotovo 5 sati i to baš i nije najbolja varijanta za jednodnevni izlet. Bolje je da odsednete negde u kraju i da mu se malo više posvetite. Bilo kako bilo kad idete putem od Sjenice prema Ivanjici na nekih 8 km puta dolazi se do mesta gde se Kanjevska reka uliva u Uvačko jezero




Možete tu parkirati i krenuti pešice u šetnju a možete i malo lošijim putem ići kolima još par kilometara i stići do blizine kampa Eldorado  i tu parkirati, pešice se spustiti do kampa i onda polako krenuti. Tu u kampu možete sresti Slavicu i pitati je sve što vas interesuje, zakazati vožnju čamcem, ili klopu kada se vratite iz šetnje. Jako je neposredna i prijatna žena...(Možete je pozvati i unapred pa se sve dogovoriti: +381 (0)62 174 23 10) .
Ako fizički niste baš spremni kolima se može doći i do imanja (ovog dole na slici) i odatle jako blizu imate lep pogled na meandre... A Uvac je inače i rajsko mesto za ljude koji vole da pecaju...



I da, ako ste se odlučili na pešačku turu rendžerima (u kampu) platite ulazak u rezervat (100 din po osobi). A kad sam već kod rendžera čitala sam razne priče i po malo bila nastravljena neprijatnim iskustvima drugih ali mi imamo samo reči hvale, prema nama su zaista bili sjajni i hvala im na svemu ;).



A današnji recept je još jedna apsolutna karakteristika kraja a to je sjenička jagnjetina "začinjena" sa malo sjeničkog kačkavalja ;). Sad za sam recept ne znam da li je karakterističan za taj predeo jer sam je spremala po nekom našem ukusu. I kod pripreme mesa ovog tipa uvek poželim da malo promenim prilog ali na kraju mi je prosto greota da ne ispečem krompiriće u toj božanstvenoj moči od mesa jer su mi oni nekako i slađi od samog mesa tako da se i ovog puta držim klasike koja je zaista ne prevaziđena...Uživajte!



Potrebno je:

1 jagnjeći but (oko 2,5 kg)

za marinadu mesa: 
1 ravna kašičica suvog crnog luka
1 ravna kašičica suvog belog luka
1 prepuna kašičica ljute, tucane, paprike
1 prepuna kašićica himalajske soli
1 ravna kašičica suvog ruzmarina
1 prepuna kašičica smeđeg šećera
1 prepuna kašika sveže seckane nane
malo sveže mlevenog bibera
50-70 ml maslinovog ulja

150 g rendanog sjeničkog kačkavalja


za prilog:
1-1,5 kg mladih krompirića
4-6 mlade šargarepe

i još:
1 kašika meda (za premazivanje skoro gotovog mesa)
mlade rotkvice
somun lepinje



Način pripreme:
Pri kupovini mesa, mesara sam zamolila da mi but odvoji od koske tako da se tu nisam "petljala" ali sam svakako posle dodatno očistila meso od viška masnoće, žilica i još ga malo stanjila pa dobro oprala i prosušila. Rastvorila sam onda meso, namazala polovinom pripremljene marinade (pomešala sam sve sastojke koji idu u istu), posula rendanim kačkavaljem i urolala, vezala dobro kanapom na više mesta i onda spolja premazala ostatkom marinade. Meso sam stavila u frižider na par sati a može i preko noći.


Sunce koje je čas napred čas nazad ;)

U pleh (na papir za pečenje) stavila sam krompiriće, šargarepe i meso pa u rernu na 200 stepeni na sat i petnaest minuta. Posle tog vremena meso sam premazala kašikom tečnog meda, pojačala vatru na 250 stepeni, uključila opciju gril i pekla nekim 10-ak minuta.
Meso sam zatim izvadila na drugi pleh, prekrila alu folijom pa krpom i ostavila da odmori 15-ak minuta a krompiriće dobro promešala (da se oblože močom sa svih strana) i još kratko zapekla u rerni... da fino porumene.



Na tanjire za serviranje stavila sam po par listova mesa (prelivenih sa malo moče), sa strane sam stavila i krompiriće, po neku šargarepu, rotkvice i komad somuna umočenog u moču...


7 comments:

irenalana said...

Divne slike!

Laka kuharica said...

Nedjeljom pečem janjetinu, ali meni je najbolja s ražnja, pa onako s mladim lukom i domaćim kruhom! ovdje me prvenstveno privlaće ovi mali krumpirići, iako znam da je i meso super. A priroda je naprosto divna.

Anonymous said...

Kako naš narod kaže: "Ko zna, zna" , sve je sjajno! Svaka čast!
Sanja

Vesna Nesic said...

Odlična dva posta, dobro je što si napisala sve varijante. Hvala ti.
Mesance je super, pravim vrlo slično ali u onoj crnoj, teškoj milanovačkoj šerpi.

Anonymous said...

Ne znam sam čime si mi više napravila zazubice, pričom o Uvcu i divnim pejzažima ili ovom jagnjetinom, perfektno spremljenom!

Anonymous said...

Predivne fotografije i prirode i hrane i sto je najvaznije velike cetvorke!

Mirjana said...

Slike su predivne. Uzivam.

Post a Comment