Špargle sa karamelizovanim šampinjonimam i pirinčem; Rovita jaja sa šparglama i pršutom


Špargle su baš u sezoni, koja inače kratko traje, i zato danas dva recepta sa istim. Prvi lagani, sezonski ručak koji možete poslužiti ovako sve "odvojeno" a možete i špargle iseckani na prutiće i sve zajedno sa pečurkama umešati u pirinač pa servirati... Stvar izbora i ličnog ukusa ;) a drugi klasika nad klasicima a to je rovito jaje i špargle umotane u pancetu, recept gotovo da i ne treba ali ipak...


Špargle sa karamelizovanim šampinjonimam

Potrebno je:

(za 2 osobe)

400 g špargli
1 glavica crnog luka
400 g šampinjona
3-4 kašike aceto balsamico-a
1 kašika smeđeg šećera
malo maslinovog ulja + kockica putera
1 čen belog luka
malo suvog origana
1 kašičica ljute, tucane, paprike
malo parmezana
šaka sirovih badema
malo svežeg peršun lista

prilog:
kuvani pirinač


Način pripreme:
Špargle sam prvo kuvala na pari 4 minuta a onda sam ih stavila u gril tiganj i pekla na malo maslinovog ulja + putera par minuta sa svake strane.
U međuvremenu u tiganju sam prodinstala crni luk (na malo maslinovog ulja) pa kad je omekšao dodala šampinjone, pojačala vatru i stalno mešajući pržila ih par minuta. Kada su pečurke krenule da rumene smanjila sam vatru, dodala kockicu putera, balsamico, beli luk, šećer, origano, so i biber i sve zajedno dinstala dok nije krenuo da se stvara gust sos.


Špargle sam stavila na tanjir za serviranje, "prelila" pripremljenim šampinjonima, posula sa malo seckanih badema, parmezana, ljute tucane paprike i peršun lista te poslužila uz kuvani pirinač.


Rovita jaja sa šparglama i pršutom

A sinu po želji špargle umotane u pršutu, rovita jaja, ljuta papričica, pesto,...

Potrebno je:
(za 2 osobe)

4 - 6 jaja
300 - 400 g špargli
50 -100 g pršute, pečenice ili pancete
domaći sos ala pesto
malo parmezana
integralni hleb


Način pripreme:
Špargle sam umotala u pečenicu, stavila u pleh pa u rernu na 20 minuta na 200 stepeni. Posle 10-ak minuta u pleh sam dodala  i parčiće hleba (u kojima sam napravila okrugle rupe prečnika 5-6 cm da mogu da posluže kao držači jaja). Pekla sam onda sve zajedno još nekih 10-ak minuta tj. dok hleb nije postao hrskav a špargla mekana.


Oko pet minuta pre nego što će špargle i hleb biti gotov stavila sam šerpicu sa vodom pa kada je voda proključala ubacila sam jaja i kuvala ih 4 minuta. Posle tog vremena odmah ih izvadila i sve zajedno servirala dok je toplo. 


Savet: Kad kuvate jaja i želite da budu rovita stavite ih u vrelu (srednje kipuću) vodu (a predhodno držite na sobnoj temperaturi) i kuvajte od 3-5 minuta, zavisno od ukusa. Posle 3 minuta i deo belanceta će biti "balav" a posle 4 već i deo žumanceta kreće da se zgušnjava tako da je po meni između 3 ipo i 4 neko savršeno vreme.  Kada jaja izvadite iz vode možete ih i odmah staviti pod mlaz ledene vode da prestanu dalje da se kuvaju dok ne krenete da ih jedete...

1 comments:

Laka kuharica said...

Divna i zabavna (barem što se jaja tiče) prezentacija. Šparoge jako, jako volim. Kod nas su polako na izmaku.

Post a Comment