Krompir salata sa pestom od mladog spanaća + losos sa šparglama


Volim proleće i vreme mladog povrća. A posebno volim kada nađem način da slatkica jede zeleniš koji inače ne jede. Ovde prvenstveno mislim na mladi spanać koji kada pretvorim u pesto obožava a i kada je riba na meniju UVEK kaže da je moramo češće jesti... I moramo, definitivno.


Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti, dnevno sveže, voće i povrće, po povoljnim cenama (a ove nedelje je "nedelja mladosti" i na akciji je mlado povrće: krompirići, kupus, luk, spanać, šargarepa...).



Potrebno je:
(za 2 osobe)

1 veza mladog luka
šaka (oko 50 g) sirovog badema
40 g parmezana
1 čen belog luka
sok pola limuna
50-100 ml maslinovog ulja
2 šnicle lososa (od oko 200 g svaka)
200 g špargrli
kašičica dimljene, ljute, mlevene paprike
malo sveže mirođije
himalajska so



Način pripreme:
Priprema pesta od spanaća: U avan sam stavila beli luk, malo himalajske soli i maslinovog ulja pa sve dobro sjedinila a onda dodala seckan badem, mladi spanać, parmezan i limunov sok i nastavila da "gnječim" sve dok se nije stvorila fina pasta. Maslinovo ulje sam dodavala popotrebi do željene gustine a i količinu soli i limunovog soka sam na kraju dodala prema ukusu.



Priprema salate: Mlade krompiriće sam dobro oprala, očistila i kuvala u dosta slane vode 10-12 minuta tj. dok nisu omekšali, izvadila sam ih u činiju za mešanje, dodala 2-3 kašike pripremljenog pesta i sve dobro promešala pa ostavila da se malo prohlade.


Priprema lososa: Losos sam očistila od krljušti, oprala, prosušila, posolila, nalimunisala i ostavila 10-ak minuta da odstoji a onda zagrejala tiganj, dodala malo maslinovog ulja, pržila losos prvo stranom sa kožicom na dole par minuta a onda sam okrenula i pržila još par minuta. (Pazite da ga ne prepečete, bolje da ostane sočniji nego da skroz "pobeli" i bude suv).



Priprema špargli: 5 minuta pred kraj kuvanja krompirića ubacila sam i špargle i kuvala ih dok nisu omekšale (5 minuta) a onda ih prelila ledenom vodom (da zadrže boju) i dobro prosušila.



Serviranje: Na tanjire za serviranje s jedne strane sam stavila pripremljenu krompir salatu, od gore posula malo seckanog mladog luka i posula ljutom, dimljenom, paprikom a sa druge strane stavila sam kuvane špargle, na njih losos prelila sa malo pesta i ljute papričice te mirođije.



Savet: Ako želite sve možete i servirati zajedno kao salatu tj. špargle iseći na manje delove i ubaciti u krompiriće a lososa razlistati i takođe dodati salati pa tako servitari. isto tako salatu možete poslužiti kako toplu tako i hladnu.

2 comments:

Torviewtoronto said...

that is a delicious meal

Anonymous said...

Fanatstično izgleda i svi sastojci tako dobro idu uz ribu

Post a Comment