Kari od povrća / Vegetarian curry


Okrepljujući obrok od povrća kome začini daju ono nešto posebno i extra zdravo jer je kari jako dobar začin za naše telo, posebno u kombinaciji sa biberom koji pojačava njegova pozitivna svojstva.



Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 manja šargarepa
1 manja glavica karfiola
400 g kuvane leblebije 
400 ml kokosovog mleka
150 g bebi spanaća
200 g kuvanog graška
himalajska so, biber
1 kašičica ljute, mlevene, paprike
1 kašičica mlevenog karija
1/2 kašičice mlevenog kumina
1-2 mahune kardamoma
malo maslinovog ulja

za prilog:
kuvani pirinač



Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan luk, posolila ga i dinstala par minuta pa dodala sitno seckanu šargarepu i nastavila sa dinstanjem dok povrće nije omekšalo. Dodala sam zatim karfiol (isečen na manje cvetove), kuvanu leblebiju (ja kad je kuvam kuvam više pa deo zamrznem a možete koristiti i iz konzerve), kari, kumin, kardamom, mlevenu (ljutu) papriku, so, biber, kokosovo mleko i sve zajedno krčkala 20-ak minuta tj. dok se sos fino nije zgusnuo. Pred kraj sam dodala i sitno seckan beli luk i šaku bebi spanaća pa sve zajedno kratko prokuvala.
Servirala sam sa najjednostavnije kuvanim pirinčem i malo svežeg bebi spanaća.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

4 comments:

Anonymous said...

Fanatstičan je. Mislim da niko kao Indijci nema tako dobre karije od povrća-I kombinacije koje prave su zaista veoma ukusne.
Htedoh još da te pozovem na moj blog na Uskršnji party
..tj da linkuješ neki svoj odgovarajuči post tamo.Pozdravče

Anonymous said...

Prelepo! Voda mi je posla na usta. Slazem se sa Dubravkom za indijske vegeterijanske karije!

Anonymous said...

Ne mogu da verujem da je trebalo da prodje skoro tri godine da isprobam ovaj recept. Mi smo odusevljen! Greskom sam stavila i malo kurkume, ali nije bio viska. Sluzen uz kuvani basmati pirinac i naravno uz bebi spanac. Mislim da je ovo prvi kari da je moj junior pojeo pun tanjir. Hvala na sjajnom receptu!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Jako mi je drago da vam svideo 😘

Post a Comment