Đumbir keksići sa lešnikom / Ginger hazelnut cookies


Deca vole ovo doba godine i već mesec dana "cvile" pitajući se kada ću krenuti da pravim keksiće, kada ćemo okititi kuću, kada, kada... A meni kao da je neko ukrao par meseci i sada ne mogu stići sve da bi došli do faze kićenja jelke... Jedva sam uspela i ove keksiće napraviti i zamirisati kuću ali su opet morali čekati danima da dobiju zeleno svetlo da ih jedu...;) 
Bez obzira na sve keksići su super, tako mirisni i fini da zaista celu kuću obaviju mirisom "praznika"... Možete im napraviti i rupice i staviti kao ukras na jelku, možete ih upakovati u teglu, lepu kutiju ili nešto treće i pokloniti dragim ljudima, možete... jednostavno sesti u svoj omiljeni kutak i grickati jedan po jedan...

I da, umalo da zaboravim, vreme je da proglasimo dobitnika knjige iz ovog posta :). Hvala svima koji ste ostavili komentar i poželeli knjigu. Na žalost ne možemo usrećiti sve vas (a tako bih rado) ali zato jednog nadam se da hoćemo.
Molila bih IvaZoMi  sa komentarom "Cooking is loving :D!"  da što pre pošalje adresu da knjiga može da krene put nje :)


Potrebno je:
(za 3 pleha keksića tj. jednu prepunu limenu kutiju)

90 g putera
90 g smeđeg šećera
150 g meda

2 kašičice (15 g) kakao praha
100 g mlevenih, pečenih, lešnika
250 g brašna
2 kašičice začina za medenjake
1/4 ravne kašičice sode bikarbone
kora pola limuna
prstohvat soli



Način pripreme:
U jednoj posudi sam pomešala sve suve sastojke a u drugoj varjačom dobro razradila puter sobne temperature. Dodala sam šećer i mešala dok se sve fino nije povezalo a onda i med. Kada je sve bilo fino spojeno malo po malo dodavala sam mešavinu suvih sastojaka i zamesila testo.



Testo sam podelila na dva dela, svaki rukama istanjila i umotala u alufoliju pa stavila u frižider na par sati da se što više ohladi.
Hladno testo tanjila sam između dva lista papira za pečenje i vadila oblike po želji, ređala u pleh na papir za pečenje i pekla 12 minuta na 180 stepeni (rernu sam predhodno zagrejala).



Kada su bili gotovi keksiće sam par minuta ostavila u plehu da se malo stegnu a onda vadila na rešetku i sačekala da se potpuno ohlade.
Ukrašavanje je išlo u par varijanti a to je: po malo crne čokolade i seckanih lešnika na zvezdice, bela čokolada i kokosov šećer na srca, šećerna glazura sa daškom akore ruma na krugove...
Gotove keksiće sam onda stavila u limene kutije i držala na hladnom do degustacije.


Savet: Ako nemate mešavinu začina za medenjake stavite 1/2 ravne kašičice đumbira u prahu, 1 ravnu kašičicu cimeta, 1/4 ravne kašičice mlevenog karanfilića, 1/4 kašičica mlevenog kardamoma, malo muskatnog oraha, malo zvezdastog anisa u prahu...

7 comments:

Petra Kranjica said...

Joj prekrasni su. ne znam koji su mi lijepši ovi sa bijelom ili tamnom
čokoladom.

Anonymous said...

Jako mi se sviđaju na izgled, deluju preukusno. Prava zimska poslastica :)
https://spersonally.wordpress.com/

Unknown said...

A gde uzimas tu mesavinu zacina,gde ima?

JA U KUHINJI... said...

Danijela Matovic: Začin imaš da kupiš u svakom većem marketu a evo kako izgleda kesica: http://www.jatrgovac.com/usdocs/kotanyi-medenjaci.jpg

Laka kuharica said...

Jooj, savršeni su, osjećam kako divno mirišu sve preko ekrana!:)) Ma, poklon koji si svatko može samo poželjeti.

Bylelush said...

Kombinacija ti je genijalna, a prekrasno i izgledaju:)

Unknown said...

Ove godine me je iznenada uhvatila pomama za keksicima, pa pravim kolekciju. Ovi sigurno ulaze u najuzi izbor :)

Post a Comment