Reforma od badema


"Mnogi ljudi nikad ne odrastu... ali ostare." - Maja Angelou

Mislim da sam ja među njima :) Danas krećem da krckam svoju 44-tu godinu pa... 
Izvolite poslužite se klasikom nad klasicima... reformom... ovog puta sa oljuštenim bademima ali možete je napraviti i sa neoljuštenim bademima, pečenim lešnicima, orasima a i kokosom...



Doduše najdetaljniji i precizniji recept za reformu, ikad, naći ćete kod Maje od koje sam preuzela ovu ideju sa zasebnom glazurom (koja mi je inače božanstvena) jer mi se uvek činilo da ima malo fila a ovako sve je taman kako treba... Hvala Majo!



Potrebno je:
(za pleh 34 x 24 cm)

za kore:
2 x 5 belanaca
2 x 125 g šećera
2 x 125 g oljuštenih, samlevenih, badema

za fil:
10 žumanaca
150 g šećera
70 g čokolade za kuvanje
200 g putera

za glazuru:
10 ml mleka
1 kašika šećera
50 g putera
1 jaje
100 g čokolade za kuvanje

i još:
50 g oljuštenih, seckanih, badema



Način pripreme:
Kore sam pekla u dva navrata tako da sam zato sastojke i dala x 2, jer sam svaki put mutila posebno neposredno pred pečenje.
Pleh dimentija 34x24 cm sam obložila papirom za pečenje (ako koristite pleh od rerne onda možete ispeći sve od jednom i na kraju koru iseći na 4 dela (dužina svake kore da bude širina pleha a širina kore dužina pleha podeljena sa 4) i rernu uključila da se zagreja na 200 stepeni.



U činiji za mućenje umutila sam belanca, kada se stvorio čvrst sneg dodala šećer a nešto kasnije ručno umešala i bademe. Smesu sam izlila u pleh, dobro poravnala i pekla oko 20 minuta tj. dok kora nije blago porumenela. Izvadila sam koru iz pleha, presekla je na pola (po dužini) sa sve papirom i ponovila ceo proces sa drugom polovihom sastojaka za kore.



Dok se pekla druga kora skuvala sam fil: U šerpu za kuvanje na pari stavila sam šećer i žumanca pa stalno mešajući kuvala na umerenoj vatri dok se žumanca vidno nisu zgusnula tj. kada mešam krenuo da se pojavljuje trag na dnu šerpe. Dodala sam zatim i čokoladu pa kada se sve rastopilo fil sam presula u hladnu činiju i ostavila da se smlači a onda stavila  na par sati u frižider a iz istog izvadila puter da poprimi sobnu temperaturu.



Pred filovanje torte mikserom sam umutila zasebno puter, zasebno kuvani fil a onda u fil dodala puter i još kratko sve zajedo mutila.
Na tanjir za tortu stavila sam jednu koru, pažljivo skinula papir od pečenja, zatim raspodelila trećinu fila, stavila drugu koru, skinula papir, stavila opet fil... i na kraju kada sam stavila poslednju koru ostavila sam papir, celu tortu stavila u frižider i ostavila do sledećeg dana.



Sledećeg dana sam skinula i gornji papir, malo iskrojila tortu a onda je prelila glazurom koju sam napravila na sledeći način: U šerpicu sam stavila mleko, šećer i puter pa kada se sve fino spojilo i provrilo stalno mešajući dodala jaje koje sam prethodno blago ulupala a onda i čokoladu koju sam predhodno sitno iseckala. Kada se sve fino otopilo i sjedinilo prelila sam preko torte i ivica. Tortu sam stavila u frižider da se glazura stegne a onda na kraju ukrasila sa malo seckanih badema od gore.
Dodatak: Bademe ćete oljuštiti tako što sirove bademe prelijete vrelom vodom i ostavite 15-ak minuta i onda se kožica lako skine. Posle ih ostavite par dana na vazduhu da se osuše ili ih sušite u rerni na 100 stepeni program toplog vazduha nekih sat vremena. Ako želite možete ih i malo prepeći... kore će onda biti nešto tamnije a i ukus za mrvu drugačiji... Sve su to sad nijanse i stvar vašeg ukusa.


16 comments:

Nale Coolinarija said...

Nemoj nikada da odrasteš ;) Draga moja, srećan ti rođendan i puno dobre sreće i zdravlja ti želim. Torta je predivna. Klasika je večna i najbolja, a dodatak badema je poseban zvrk ovog puta. Jako mi se dopada. Pa, želim vam prijatno slavlje. Uživaj <3

irenalana said...

Srecan rodjendan! Tu smo negdje sa godinama jer ja ove godine punim 42. Reforme divno izgleda! Ja je volim i sa orasima i sa bademima a sa kokosom i ljesnikom jos nisam probala

Nevena said...

Oli srećaan rođendan!
Samo nastavi tako iskreno kroz život i mislim da nema šanse da odrasteš :D

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Srećan! Da si živa i zdrava sto godina. :D

Ana @ Prstohvat soli said...

Sreeetan, i bar još toliko, treba sa klincima obići Srbiju :*

Mimi said...

Oli, srećan, srećan rođendan!!! :) Da uvek budeš tako divna i jedinstvena! :)

julija said...

Divna rođendanska torta!! Sretan rođendan!!

julija said...

Divna rođendanska torta!! Sretan rođendan!!

julija said...

Divna rođendanska torta!! Sretan rođendan!!

Maja Babić said...

Srećan rođendan! <3

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam devojke na lepim rečima i željama :)

Tamara said...

krasna je!
sretan rođendan želim

Anonymous said...

Srecan rodjendan! Nemoj nikad da odrastes, a ostariti neces! To sam sigurna. Oko mene su sve po godinama neke mnogo mladje mame od mene, a sve ih nesto smara i sve im je nesto tesko... Ko pravi ovakve divote i fotografise sa ovoliko osecaja ne moze da ostari.
Verovala ili ne, reformu sam prvi put probala pre par godina. Prvi put pravila pre dva meseca, po Majinom receptu. I odmah shvatila zasto je moja jaca polovina zove 'institucija medju tortama'. Sad imam zadatak da je napravim i od badema.

Anonymous said...

Srećan rođendan! Obožavam reformu - kraljicu svih torti. ;)

yzse said...

Srećan rođendan :)
Prelepo... kao i uvek :)

What's for dessert? said...

Sretan rođendan! Duboko kasnim, ali se nadam da je ostala koja mrvica torte, odlično izgleda!

Post a Comment