Povlen III - Škotska jaja / Scotch Eggs


(Povlen I)(Povlen II)(Povlen III)

A najzanimljiviju i najintrigantniju priču vezanu za Povlen ostavila sam za kraj, a to su Povlenske kugle... Njih smo u stvari najviše hteli da vidimo, dodirnemo, fotografišemo... Tek tako "razbacane" po koritima rečica... Jako zanimljivo...




Neki ljudi Povlenskim kuglama daju magična svojstva, pripisuju ih vanzemaljcima ili čemu već ali činjenica je da ih ima zaista dosta (na neke smo naleteli i slučajno) i da su baš fora... A kako su nastale i otkud baš tu zaista vam ne bih znala reći...
Ko želi malo više može pročitati ovde...



Kada smo želeli da obiđemo kugle teško smo našli neki trek gde se tačno nalaze ili nešto tako pa ću vam ja dati koordinate nekih ako želite da ih obiđete :)... Kolima dođete do  mesta Mravinci a onda pešice u potragu za kuglama ;)



Prva Povlenska kugla: Latitude 44°8'49.88"N, Longitude 19°46'32.97"E
Draga (grupacija) Povlenska kugla: Latitude 44°8'13.64"N , Longitude 19°45'43.78"E



A današnji recept nema veze sa podnevljem nego je asocijacija baš kugla ;) i to što kamenje tamo kada pukne izgleda tako slojevito i baš ko ovo škotsko jaje ;) a pošto sam ovaj recept odavno htela napraviti eto mi prilike... 
Izazov mi je bio tečno žumance u sredini (koje sam uspela da postignem)...a već sam dugo znala da će kobasica biti sveža od mangulice.



Potrebno je:
(za 2 osobe)

4 jaja
4 kobasice od mangulice
malo brašna + 1 jaje + prezla
ulje za prženje
so, biber

za prilog:
300 g mladog spanaća
1 glavica crvenog luka
2 paprike
3 paradajza
1 ljuta papričica
2 čena belog luka
maslinovo ulje
so, biber
mladi krompirići
malo putera



Način pripreme:
Priprema škotskih jaja: U šerpicu sam sipala oko 1 cm vode i kada je provrila smanjila jačinu na 4 (od 9) da onako lagano struji. Dodala sam jaja unutra, poklopila i kuvala tačno 6 minuta. Posle tog vremena jaja sam stavila pod mlaz ledene vode i držala ih tako par minuta a onda kada su se potpuno ohladila oljuštila i izbrisala o kuhinjski papir.



Kobasicu od mangulice sam izvadila iz omota. Možete koristiti i drugu po želji i malo začiniti ako hoćete ali meni je ova već samo po sebi bila savršena. Znači uzimala sam gomilice mesa kobasice veličine jaja, stavljala na providnu foliju i tanjila preko folije rukama da bude onako okruglasto, stavila onda jaja u sredinu, vlažnim rukama lepo obmotala meso ravnomerno oko jaja, sve zajedno umotala u foliju i stavila u frižider na pola sata a može i duže.
Pred prženje sam klasično kugle valjala u brašno - umućeno jaje - prezle i pržila u dubokom ulju po par minuta sa svake strane (dok fino nisu porumenele). Izvadila sam ih na papir da se ocedi višak masnoće a onda servirala na mladim listovima spanaća.



Priprema dinstanog povrća: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam crveni luk seckan na rebarca (posoljen). Zatim sam dodala ljutu papričicu a nešto kasnije i običnu, seckanu na kockice. Kada se sve malo upržilo dodala sam i paradajz seckan na kockice (bez kore i semenkica) i sve zajedno dinstala sam još 10-ak minuta. Pred kraj sam sve dodatno malo posolila, pobiberila i dodala sitno seckan beli luk.


Priprema krompira: Krompir sam dobro oprala, kuvala u dosta slane vode 15 minuta a onda stavila u pleh sa malo putera i pekla na 200 stepeni dok fino nije porumeneo. Po potrebi ga još malo posolila.

2 comments:

Ana @ Prstohvat soli said...

Vaše zajedniče fotke su mi najbolji deo ovih postova :)

What's for dessert? said...

Ove kugle su stvarno fascinantne, kao da ih je netko iz svemira porazbacao

Post a Comment