Povlen I deo - Valjevski cimbur

Naša Zemlja je lepa i prelepa... Mislim na našu planetu Zemlju jer ostale granice baš i ne priznajem... Gde god da živite i ma kako sumorno izgledalo to mestu (ja često imam običaj da kažem da živim u "konzervi") u blizini sigurno ima lepe, netaknute, prirode... ima neko rajsko meštašce tu blizu vas, samo ga trebate pronaći i POGLEDATI na pravi način. I čini mi se da što je umešanost čoveka manja to je mesto lepše ;)



Ovog puta vodimo vas na Povlen. Par sati puta od Beograda a osećaj je kao da smo otputovali ko zna gde... Mada i ono što je nama tako blizu nekome i jeste "ko zna gde"... Stvar je u pogledu... "...Lepota je u oku posmatrača..."


Elem jednog sasvim lepog i sunčanog aprilskog dana uputili smo se na Povlen sa idejom da šetamo zelenim livadama i da upijamo prve lepe i sunčane - tople dane a tamo nas je sačekao sneg do struka (na pojedninim mestima). I tako sasvim nenadano uživali smo u idelanom snežnom danu. Dole sneg dovoljno čvrst da se lepo hoda (doduše tu i tamo noga propadne, ponekad i CELA) a gore greje sunce i hodam u kratkim rukavima... Idealno... Dobro na kraju dana noge su mokre da cedimo čarape ali ipak srce i duša su puni do maksimuma...


Istražujući net u potrazi za receptom tog podnevlja kojim ću upotpuniti  priču naletela sam na Valjevski cimbur... Nikad pre ni čula ni videla ali sad probala i baš je fino ;). Nešto između kajgane i poširanih jaja... poznate namirnice, nepoznata priprema i fin doručak ;)


Potrebno je:
(za 2 osobe)

4-6 jaja
2-3 kašike kajmaka
500 ml vode
malo soli
tost hleb + ljuta tucana paprika + mini paradajz (za serviranje)


Način pripreme:
U šerpicu sam sipala oko pola litre vode, malo posolila i sačekala da provri. Onda sam dodala jaja, sačekala nekih 30 sekundi do minut pa odlila svu vodu, stavila kajmak, vratila na ringlu i na laganoj vatri mešala nekih minut. Ne treba prepeći jer jaja trebaju ostati meka i vazdušasta.


Jaja sam stavila na tost hleb a od gore sam posula malo tucane, ljute, paprike i origana i servirala sa po kojim mini paradajzom.



Reviji KOLUBARA se svidela priča o Valjevskom kraju pa je preuzela recept i objavila ga na svom portalu...

12 comments:

Anonymous said...

E draga Oli zato ja uvek kažem da živim u Raju...zaista je priroda prelepa za onog ko želi da je vidi

irenalana said...

Predivne slike!

Bylelush said...

Neverovatno kakav osecaj slobode dobijes samo od gledanja ovakvih slika, mogu zamisliti kakav je sam dozivljaj. Rado bih probala recept, ovde nema kajmaka a ne da mi se da trazim zamenu. Bice to julski cimbur u Leskovcu !

What's for dessert? said...

Nema ljepšeg nego kad odeš planinariti i osim u prirodi guštaš u prekrasno plavom nebu sa savršeno bijelim oblacima. Takvo nebo daje poseban čar fotkama, uživala sam gledajući ove tvoje!

Petra Kranjica said...

Fotke prirode baš oduzimaju dah. Divno.

Anonymous said...

Kakva priroda, kakve fotografije! Stvarno predivno! Oci su mi se odmorile gledajuci ove fotke. U svemu tome recept ostane u drugom planu... Ovo necu isprobati, jer kajmak je za nas ovde misaona imenica.

Mirjana said...

Predivne fotografije...isijavaju snagu iskonske lepote..da, jos uvek je ima...

Vesna Nesic said...

Mnogo volim ovakve tvoje postove!

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima :)
I mi jako volimo da pravimo ovakve postove ;) a ove nedelje očukujte još par nastavaka priče.o Povlenu u malo drugačijem ambijentu :)

jolly said...

Ovaj omlet jako lepo izgleda ali nikako ne mogu da shvatim recept. Kako to u pola litra vode ubaciti jaja? Da li su jaja prethodno umucena ? kako odliti vodu... uh nikako ne mogu razumeti postupak a htela bih da probam. :)

JA U KUHINJI... said...

jolly: kada bi jaje stavila u vrelu vodu i ne dirala ga dobila bi poširano jaje (posle 3 minuta kuvanja) a ovde staviš jaje u vrelu vodu i ne diraš ga 30 sekundi i ono u tom trenutku tek stvori tu spoljnu "opnu", onda odliješ vodu, dodaš kajmak i sve lagano promešaš i pržiš - pečeš dok ne postane ćvrst-meko koliko voliš...

jolly said...

Ahaaa , sada sam razumela ! Znaci proces je kao poširano jaje - s time da ne ostavljas ga da se pošira već samo 30sek i posle uprzi se kao 'omlet' :) jako dobra ideja i to se vidi i preko slike ima drugačiju neki šmek , obavezno isprobaću, hvala veliko za odgovor :) !

Post a Comment