Biftek sa jajetom na oko / Beef tenderloin


"...Svega će biti samo neće nas... Zato ne žuri sa životom, ne juri za poslom, ne takmiči se s vremenom. Ne dozvoli da jednog dana kada se pogledaš u ogledalo vidiš sasvim neko drugo, umorno i borama išarano lice i zapitaš se; Gde sam nestao? Gde je sve ono lepo o čemu sam sanjao i želeo? Gde su godine, uspomene i onaj osmeh koji je odavao snagu i radost iz srca? Ne pravi prostor u sebi za kajanje i suze u starosti. Obuci na sebe nešto što čuvaš za specijalne prilike, prošetaj, poseti prijatelja, idi na neko samo sebi znano mesto i pokušaj ponekad ne brinuti o svemu i svačemu...Ne štedi lepe reči i zagrljaj za one koje voliš. Ne slušaj i ne obaziri se na neprijatelje i ono što govore, jer govore o sebi, pusti ih, neka čine što ih volja, a ti uspravi leđa, podigni glavu i budi ponosan na sebe takvog kakav jesi jer uvek imaš razloga za to, samo ga ponekad zaboraviš... Nahrani svoju dušu ljubavlju prema sebi i drugima, daj joj razlog više da bude još lepša nego sada. Obaveze i posao će te čekati na istom mestu, ne brini, sve ćeš stići! Ne gledaj na sat, gledaj na lepotu koja ti se pruža kako bi imao snage dostojno nositi svoje breme ostatak života... Uzmi što ti se nudi i ne žali, sve ima svoje razloge zašto je tu gdje jeste..."

Potrebno je:
(za 4 osobe)

oko 1 kg bifteka u komadu

za marinadu:
1 kašičica meda
1 kašičica rendanog đumbira
1 rendani čen belog luka
2-3 kašike maslinovog ulja
malo bibera


i još:
1-1,5 kg mladih krompirića
ruzmarin
malo maslinovog ulja
malo putera
matovilac salata
klice
2 glavice belog luka
4-6 jaja
crvena, ljuta papričica
tost hleb


Način pripreme:
Meso sam dobro odvojila od suvišne masnoće i žilica, oprala, prosušila i premazala pripremljenom marinadom (pomešala sam sve sastojke za marinadu) i ostavila u frižider da odstoji 24 h.


Pred pečenje izvadila sam ga iz frižidera, malo prebrisala kuhinjskim papirom, vezala kanapom (da zadrži pravilan oblik) i ostavila na sobnoj temperaturi par sati.
Krompiriće sam stavila u pleh sa malo maslinovog ulja, putera i soli i stavila da se peku sat vremena na 180 stepeni, s vremena na vreme sam ih promešala. Stavila sam i dve glavice belog luka pri vrhu zasečene i prelivene maslinovim uljem te umotane u foliju da se peku zajedno sa krompirom.


Pred kraj isteka tog vremena meso sam na naglo zapekla u tiganju (koji može i u rernu) sa svih strana a onda stavila u rernu na 220 stepeni da se peče 25 minuta. Posle tog vremena izvadila sam ga iz rerne, prekrila alu folijom i sačekala 10 minuta da "odmori" a onda servirala sa krompirom.


Tačnije meso sam sekla na tanke listove i na tanjirima servirala sa tost hlebom koji sam namazala onim pečenim belim lukom, sa malo matovilac salate, i sa po kojim jajem pečenim na oko... sa malo ljute papričice i klica...


Savet: Koliko dugo ćete peći meso zavisi od mnogo faktora i od toga šta želite da postignete. Ulogu igraju debljina samog komada mesa i to da li krećete da ga pečete čim ga izvadite iz frižidera ili ga prvo dovedete na sobnu temperaturu pa pečete. Možda vam i ove dve fotografije (foto1, foto2) pomognu da odredite dužinu pečenja u zavisnosti od svog ukusa.


1 comments:

Maja Babić said...

Oliveraaaaa!!!
Ne znam da l' si me više pogodila rečima (čije god da su) ili fotkama, uhhh...
Kiss!

Post a Comment